2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkelt a Holdat is megjárt mikrofilmbiblia

2014. május 15. 16:28 MTI

Hetvenötezer dollárért (közel 17 millió forintért) kelt el egy szerdai dallasi árverésen egy 4x4 centiméteres mikrofilmbiblia, amely a Holdat is megjárta.

A világ legritkább könyvei között számon tartott példányért előzetesen 60 ezer dollár fölötti árat vártak a Heritage Auctions licitálásán.

Az aranykötésű kiadvány tartalmazza a Biblia Jakab király-féle angol nyelvű változatának mind az 1245 oldalát és 773 746 szavát. A szent könyv különleges, mikroszkóppal olvasható kiadását az Apollo-14 misszió vitte magával 1971-ben. Az égitestre az Antares holdjáró szállította 1971-ben. Az árverésen elkelt mikrofilmkönyv egyike annak az ismert tizenkét teljes példánynak, amelyhez jár egy Ed Mitchell asztronauta által 2000-ben aláírt hitelesítő tanúsítvány.

Az ötlet, hogy a Biblia eljusson a Holdra, az Apollo-1 küldetés három tagjának halála után született. A három űrhajós 1967. január 27-én a felbocsátáskor keletkezett tűzben lelte halálát. A szerencsétlenség előtt egyikük, Edward White II. egy újságírónak azt mondta, reméli, hogy egy napon majd magával viheti a Bibliát a Holdra.

A tragédiát követően alakult Apollo Imaliga (Apollo Prayer League) számos példányt vásárolt a mikrofilmbibliából, ezek közül 512-t becsomagoltak az Apollo-13 küldetésre. Az elhíresült misszió során bekövetkezett fedélzeti robbanás miatt a szentírás akkor sem jutott el a Holdra, csak megkerülte azt.

A sikert végül az Apollo-14 hozta meg. 200 mikrofilmbiblia a parancsnoki modulban, 100 pedig a holdjáróban utazott. Utóbbi pilótája, Ed Mitchell 1971. február 5-én szállt le az Antaresszel a Holdon, és ezzel a szentírás eljutott a Föld égi kísérőjének felszínére. A mikrofilmbibliákat a visszatérés után sorszámozták, támogatóknak vagy az imaliga tagjainak ajándékozták, sokat közülük "lapokra" szedtek, hogy mindenkinek jusson belőle. Mitchell és Stout 2000-ben adott ki tanúsítványt az apostolokként emlegetett 12 teljes példányhoz, amelyek közül most a 14-10-es sorszámú darab került kalapács alá. A Vatikáni Rádió jelentése szerint június 22-ig a Vatikánban is kiállítják a mikrofilmbibliák egyikét.

Az aukción további űrhajós relikviák is elkeltek. Alan Beannek, az Apollo-12 asztronautájának személyes gyűjteményéből több mint 93 ezer dollárért (húszmillió forintért) cserélt gazdát egy heveder, amelyet Bean egy nyolcórás Hold-séta során viselt 1969-ben. Ez a heveder tartotta a hátán lévő életfunkciókat biztosító felszerelést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár