2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Már az ókori Egyiptomban is voltak gyereksztárok

2014. május 13. 08:52

Egykoron Egyiptom tündöklő csillaga volt, s most a British Museum legújabb kiállításának ékköve Tjayasetimu, akinek - hét másik múmiával egyetemben - életét és halálának lehetséges körülményeit modern tudományos vizsgálati módszerek tárták fel.

Tjayasetimu korának gyereksztárja volt: a 3000 évvel ezelőtt élt kislány a Nílus partján álló templomokban fáraókat szórakoztatott énekhangjával, s egészen i.e. 800 körül bekövetkezett haláláig a templomkórus elismert tagja volt. Bár a lány nagyon fiatalon távozott az élők sorából, az uralkodók és a vagyonos családok tagjaihoz hasonló temetésben részesült.

Tjayasetimu maradványait az egyik manchesteri kórházba szállították, majd komputertomográfiai vizsgálatoknak vetették alá. A múmia belsejéről előbb röntgenfelvételeket, majd egy, a Forma-1-es mérnökök által a versenyautók motorjainak vizsgálataira kifejlesztett számítógépes szoftver segítségével háromdimenziós képeket készítettek.

A CT egy jó állapotban megmaradt, 120 centiméter magas kislány maradványait fedte fel. Tjayasetimunak vállig érő haja volt, s megmaradtak tejfogai is. A vizsgálatok szerint a kislány hozzávetőlegesen 7 éves lehetett, de semmi esetre sem több 9 évesnél, ami azt jelenti, hogy jóval korábban hunyt el, mint azt eddig feltételezték. Testét egy nagyjából 30 centiméterrel hosszabb szarkofágba helyezték - hogy miért, azt egyelőre nem tudni.

"Az egyik legnagyobb felfedezésünk, hogy a lány haja kiváló állapotban konzerválódott és relatíve hosszú volt" - nyilatkozta Daniel Antoine, a múzeum egyik kurátora, hozzátéve, hogy Tjayasetimu arca - amelyet aranymaszk borított - szintén jó állapotnak örvend. A Manchesteri Királyi Kórházban végzett CT-vizsgálatok során az is kiderült, hogy a múmia agya ép, arca körül pedig egy finom fátyol van. Gyomra körül látható az a vágás is, ahol a mumifikálás során belső szerveit eltávolították.

"Testének többi részén nem volt betegségre vagy erőszakos halálra utaló jel" - fogalmazott Antoine, aki szerint a lány valószínűleg egy rövid lefolyású betegség - például kolera - következtében hunyt el.

A múmiát 1888-ban a British Museum egyiptomi és asszír gyűjteményének akkori vezetője, Wallis Budge vásárolta meg a múzeum számára, majd évtizedekre feledésbe merült. Csak a hetvenes években, a londoni intézmény felújítása során keltett figyelmet, ekkor eltávolították róla a balzsamozás során használt olajat, így látható lett az a hieroglif írás, amely során sikerült azonosítani a múmiát. A felirat szerint Tjayasetimu az Amon-templom kórusának tagja volt, de az nem ismeretes, hogy pozícióját családja befolyásának vagy hangjának köszönhette.

Taylor szerint Tjayasetimu valószínűleg a karnaki templomkomplexumban, esetleg az i.e. 4000 körül megalapított Fajjúm, Egyiptom egyik legrégebbi településének templomában énekelhetett. A templomi énekesek gyakran feltűnnek az egyiptomi műalkotásokon, olykor a szent hangszeren, a kopt és etióp egyház szertartásain egyébiránt ma is használt szisztrumon játszva. Elképzelhető, hogy Tjayasetimu egyéb hangszeren is játszhatott, így például hárfán, vagy csontból készült kereplőn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár