2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két új Szapphó-verset találtak egy papiruszon

2014. január 30. 11:52

Egy magángyűjteményben levő papiruszon két, Szapphó által írt verset azonosított egy oxfordi tudós. A felfedezés azért is szenzációs, mert két versének kivételével műveiből kizárólag csak töredékek maradtak fenn az utókorra.

Hibátlan állapotú papirusz

A lírikus életéről nem sokat tudunk, születési helye és ideje is bizonytalan. Az i.e. 6. században, Leszbosz szigetén élt és alkotott Szapphó (eredetileg Pszapphó) korának egyik legjelentősebb költője volt, fő témája a szerelem és a vágyakozás szerelmének tárgya iránt, leghevesebb verseit sokszor barátnőinek címezte. Platón szerint Szapphó nem is költőnő, hanem a Múzsák egyike volt, aki még az athéni Szolónt is megihlette.

A két, újonnan felfedezett verset lélegzetelállítónak nevezte a papiruszokat tanulmányozó harvardi kutató, Albert Henrichs. "Ez a legjobb állapotban levő Szapphó-papirusz, csak az első versszak néhány betűjét kell helyrehozni, nincs egyetlen olyan szó sem, ami bizonytalan lenne" - fogalmazott a klasszika-filológus.

Az egyik vers Charaxosról és Larichosról szól, akik Szapphó testvérei lehetnek, ebben a költő a tengeri útra induló Charaxosért aggódik, a másik pedig egy szerelmes vers, amelyben Szapphó Aphroditéhoz könyörög. A 3. századi papiruszt egy ismeretlen műgyűjtő juttatta el Oxfordba, ahol Dirk Obhink klasszika-filológus azonnal felismerte az ókori lelet fontosságát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár