A vörösterror 133 napja

Dallas, a "gyűlölet városa" szembenéz sötét múltjával 

2013. november 21. 14:49 MTI

Bár Dallas lakói a néhai John F. Kennedy elnök 1963. november 22-i meggyilkolása óta eltelt évtizedek során megbélyegezve érezték magukat, mára egyre szélesebb körben sikerült elfogadniuk a Texas állambeli nagyváros történelmének sötét múltját - írta a The Guardian című brit napilap a merénylet ötvenedik évfordulója alkalmából.


A szélsőségesek városa

Dallasban idén tartanak első alkalommal hivatalos megemlékezést a Kennedy elleni merénylet évfordulóján, a péntek reggeli eseményen a tervek szerint mintegy ötezer vendég vesz majd részt. Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa ma olyan kozmopolita, modern metropolisznak mutatja magát, amely készen áll arra, hogy túltegye magát a traumán.

"Meg akarjuk becsülni a történelem ezen fontos dátumát, és tisztelettel meg akarunk emlékezni Kennedy elnök életéről és örökségéről - mondta Mike Rawlings, a város demokrata polgármestere, majd hozzátette: "ki akarjuk tüntetni, hogy megmutassuk, Dallas tényleg szerette őt abban az időben, s ami még fontosabb, mára elnöki tevékenységét is tiszteli". Helyi történészek szerint jelentőségteljes gesztusról van szó, Kennedy ugyanis sem Texas államban, sem a déli demokraták körében nem volt túl népszerű, csak azért utazott a városba, hogy támogatást szerezzen a következő évi, 1964-es elnökválasztáshoz.

Dallast a hatvanas években széles körben a szélsőségesek melegágyának tartották. Mindössze néhány héttel Kennedy meggyilkolása előtt, ultrakonzervatívok egy csoportja zavarta meg Adlai Stevenson amerikai ENSZ-nagykövet beszédét, amelyet a belváros egyik előadótermében tartott, távozásakor pedig egy nő fejbe dobta a nagykövetet. Három évvel korábban, az 1960-as elnökválasztási kampány során a tiltakozók az alelnökjelölt Lyndon B. Johnsont és feleségét zaklatták a városközpontban. "Ma lökött vidékre megyünk" - mondta a látogatás napján Kennedy a feleségének.

A merénylet hosszú évtizedekre bebetonozta a város rossz hírnevét. "Dallast megbélyegezték" - mondta Stephen Fagin, az elnök merénylettel végződő ötnapos texasi látogatásához fűződő tárgyakat és emlékeket gyűjtő Sixth Floor Múzeum kuratóriumának tagja, hozzátéve, hogy Dallas a "gyűlölet városaként", ellenséges és elutasító helyként vált ismertté.

Mivel a bűntény túlságosan "nagy falatnak" tűnt ahhoz, hogy egyetlen elkövetőhöz társítsák, a közvélemény szemében Dallas lett az a város, ahol "megölték" Kennedyt - fogalmazott William Manchester történész. Jól jelzi, hogy még ma is mennyire foglalkoztatja az ügy az embereket, hogy csak idén százkilencven könyv fog megjelenni a gyilkosságról.

Mindezek ellenére a merényletet övező összeesküvés-elméletek népszerűsége mára hanyatlóban van. A Kennedy-gyilkosságot vizsgáló Warren-bizottság az 1960-as években arra a következtetésre jutott, hogy Oswald magányos merénylő volt. Azóta is ez a hivatalos álláspont, bár az amerikai képviselőház különbizottsága 1979-ben felülvizsgálta a jelentést, és arra a következtetésre jutott, hogy volt egy második merénylő is.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!