2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mi Kennedy eszmei öröksége?

2013. november 20. 08:04 MTI

Befejezetlen hagyaték

Miközben ugyanis kétségtelenül Kennedy szabta meg az 1960-as évek kulcsfontosságú társadalmi vitáinak hangnemét, az is bizonyos, hogy utódja, Lyndon B. Johnson elnök hirdette ki az ezeken alapuló törvényeket. S szakértők még ma is vitatják, hogy vajon JFK politikailag ugyanolyan ügyes lett volna-e, mint Johnson e törekvések végigvitelében, s képes lett volna-e ugyanennyit elérni a polgári jogok és az egészségbiztosítás területén. Azt sem lehet tudni, hogy vajon Kennedy ugyanannyira belesüppedt volna-e a vietnami háború mocsarába, mint utódja.

"Aki Kennedy elnökségét tanulmányozza, megállapíthatja, hogy az elnök kétségtelenül rendkívül tehetséges volt, és az amerikaiak számára reménységet adott, ám törvényhozási és diplomáciai területen nagyon csekély valódi sikert ért el" - magyarázta Engel professzor. A történelem iróniája, hogy most Barack Obama, az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke számára adatik meg az a megtiszteltetés, hogy megemlékezzen JFK halálának ötvenedik évfordulójáról - méghozzá egy számára politikailag feszült időszakban. Ugyanis miközben a jelenlegi államfő választási kampányát a változásról, reményről szóló üzenetek és a "Yes We Can" ("Igen, meg tudjuk csinálni") szlogen kísérte végig, Obama legutóbbi lépéseit temérdek kritika éri.

Obama 2008-ban maga is Kennedy elnök idealizmusát és reményt jelentő személyiségét emlegette példaként az American University egyik rendezvényén az egykori elnök testvére, Edward Kennedy szenátor társaságában. S Edward Kennedy akkoriban arról beszélt, miszerint "volt az az idő, amikor egy másik fiatal elnökjelölt mutatkozott be, és szólította fel Amerikát arra, hogy küzdjön le egy új határt. Most ugyanez történik Barack Obamával. A remény halovány fényét lobbantotta fel egy olyan korban, amikor erre irdatlan nagy szükségünk van".

A jelenlegi elnök változásról szóló felhívásai azonban beleütköztek a washingtoni pártpolitika megosztottságába, és azokba a nehézségekbe, amelyek a politikai ígéretek tettekre váltását jellemzik. Kennedy viszont örökre a történelemkönyvekben marad, és nem élt elég sokáig ahhoz, hogy az évek és a mindennapi gyakorlat felülírja tehetségét és képességeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár