2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

A kínaiak is felfedezték az Újvilágot?

2013. október 14. 08:55

Közismert, hogy az első ember, aki betette a lábát Amerikába, a Bering-földnyelven érkezett Ázsiából, és a legtöbb kutató abban is egyetért, hogy a skandináv tengerészek után Kolumbusz volt az első európai, aki eljutott az Újvilágba. De mi a helyzet a kínaiakkal?


Gavin Menzies író és amatőr történész 2002-es könyvében egy olyan újabb népet dobott be a köztudatba, amely szintén beszállhatna az Amerika felfedezője címért folytatott küzdelembe. Menzies 1421: az év, amikor Kína felfedezte a világot című művében azt állította, hogy a Cseng Ho admirális vezette kínai flotta az említett évben eljutott az Újvilágba, ahol számos régészeti, sőt genetikai „bizonyítékot” hagyott hátra maga után.

Menzies állításaira rendkívül sok kritika érkezett, neves történészek és elismert kutatók cáfolták az érveket. „A történetnek körülbelül annyi alapja van, mint az idegenekkel való találkozásnak” – mondta például Felipe Fernandez-Armesto, a Londoni Egyetem történésze a könyvről a The Telegraph szerint.

A kritika nem tartotta vissza az egykor a brit Királyi Haditengerészetnél szolgáló írót, aki 2008-ban az 1434: az év, amikor a kínai flotta Itáliába hajózott, s kirobbantotta a reneszánszt című művével kavart nagy port. Két éve pedig a szintén gúny tárgyává váló Atlantisz elveszett birodalma: a történelem legnagyobb rejtélye megoldódik című könyvével keltett feltűnést.

Menzies idén egy új könyvvel tért vissza. Aki felfedezte Amerikát: az Újvilág benépesítésének el nem mondott története című legújabb művében egy 1418-as kínai térképre hivatkozva ismét azt állította, hogy a kínaiak Kolumbusz előtt már 71 évvel áthajóztak az amerikai kontinensre.

„Az itáliai hajós Amerikai felfedezéséről szóló története abszolút a fantázia szüleménye, egy tündérmese” – nyilatkozta Menzies a brit újságíróknak, hozzátéve, hogy a kínaiak 40 ezer évvel ezelőtt is eljuthattak az Újvilágba. „Kínából mindez nem jelenthetett túl nagy gondot, hiszen az áramlatok pont oda vezetnek” – magyarázta.

Menzies kínai térképét több kutató is megvizsgálta, s hamisítványnak kiáltotta ki. „Erre a térképre nem lehet alapozni” – mondta Sally K. Church, a Cambridge-i Egyetem munkatársa a LiveSciencenek. „Az ábra egy 18. századi európai térkép másolata, amely azért is gyanús, mert valamennyi kontinens megtalálható rajta” – mondta Geoff Wade, a Szingapúri Egyetem keletkutatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár