2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Krumplibogárral támadtak a hidegháborúban

2013. szeptember 4. 08:55

A keletnémet kormány 1950-ben váratlan bejelentéssel állt elő: azt állította, hogy az NDK légterébe bejutó amerikai repülőgépekről krumplibogarakat dobtak le, "szabotálva" ezzel a szocialista vezetésű ország mezőgazdálkodását. De vajon tényleg így történt, vagy csak a berlini kormány akarta elterelni a figyelmet saját inkompetenciájáról egy jól irányzott propagandával?

Amerikai ármány?

1950. május 23-án Max Troeger két amerikai gépet látott Schoenfels bei Zwickau-i otthona felett elhúzni. Másnap – így az egyik keletnémet röpcédula – a gazda alig tért magához, amikor felfedezte, hogy földjét ellepték a krumplibogarak, komolyan veszélyeztetve az az évi termését.

A krumplibogár (Leptinotarsa decemlineata) első említése 1824-ből való, őshazája valószínűleg Mexikó északi része és Új-Mexikó területe volt. A 19. század közepén a Sziklás-hegység mentén északabbra vonuló mexikói telepesek közvetítésével terjedt el az Egyesült Államokban. Feltehetőleg Nebraskában találkozhatott a burgonyával: új tápnövényén rohamos szaporodásnak indult, első európai előfordulását 1877-ben regisztrálták a németországi Mühlheim közelében fekvő burgonyatáblákon.

Végleges megtelepedése az európai földrészen 1922-ben történt, amikor Bordeux környékén egy olyan kiterjedésű gócát fedezték fel, amit már nem tudtak kiirtani. Vajon tényleg ezt vethette be az USA a szocialista vezetésű NDK ellen, Berlin megfogalmazása szerint szabotálva a háború utáni újjáépítésen dolgozó Kelet-Németország mezőgazdálkodását?

A keletnémet sajtó szerint semmi kétség nem férhetett hozzá. A sajtóhírek több olyan esetet is említenek, amikor az amerikai repülőgépek megjelenése után komoly károkat okoztak a bogarak a földeken; a német politikusok kikeltek az „amerikai invázió eme hatlábú követei” ellen, egy kormányzati jelentés pedig arról írt, hogy az „amerikai uszító imperialisták bűncselekményt követtek el népünk élelmiszerellátása ellen”.

Berlinnek nem kellett több, az NDK nagyobb sebességbe kapcsolta a propagandagépezetet. Röplapok, plakátok, újságokban megjelenő történetek hívták fel a figyelmet a veszélyre, a képeken krumplibogarak képében apró amerikai katonák (Amikafer-Yankee) lepték el a Német Demokratikus Köztársaság területét. A "mozgósítás" mindenkire kiterjedt: a német gyermekeket például azzal a feladattal küldték ki a krumpliföldekre az iskola után, hogy szedjék össze a krumplit, a padlizsánt és a burgonyafélék levelét megdézsmáló kártevőket. A visszaemlékezések szerint a nebulók egy nap akár 20-25 bogarat is összeszedhettek: az állatokat edénybe vagy üvegbe gyűjtötték, amiket megsemmisítettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár