2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Atomháborúra készítette fel alattvalóit II. Erzsébet

2013. augusztus 1. 16:37

Imára és egységre szólította fel a briteket az atomháború "őrülete" idején II. Erzsébet, de 1983-as beszéde végül nem került "adásba".

Fiát, András herceget is megemlíti abban a végül soha el nem hangzó beszédben II. Erzsébet, amelyben a brit uralkodó arra szólítja fel az alattvalókat, hogy legyenek határozottak, egységesek és imádkozzanak. A szöveget a Whitehall tisztviselői is átnézték, de végül nem került "adásba". Az érzelmektől fűtött írás megjelenését az a brit törvény tette lehetővé, amely kimondja, hogy a titkos iratok harminc évvel a keletkezésük után nyilvánosságra hozhatók.

Ezt a beszédet - amely egy katonai gyakorlat keretein belül készült - akkor kellett volna elmondania a királynőnek, ha kitört volna a III. világháború. London forgatókönyve szerint az atomháború szovjet vegyi támadással indult volna Nagy-Britannia ellen, amit a NATO korlátozott nukleáris válaszcsapása követett volna. 1983 egyébként a hidegháború egyik legforróbb éve volt: Reagan ekkor jelentette be a csillagháborús tervként ismert stratégiai védelmi kezdeményezést, s nevezte a Szovjetuniót a „gonosz birodalmának”. A helyzet pattanásig feszült volt, amikor a szovjet légvédelem a Szahalin-szigettől délre lelőtte a dél-koreai Korean Air Lines 007-es járatát, majd ősszel az USA megkezdte a Pershing-2 közepes hatótávolságú rakéták, valamint cirkáló-rakéták telepítését különböző nyugat-európai államokba.

A szöveg nyitómondata utalás volt a királynő hagyományos karácsonyi beszédére, majd a hangnem egyre komorabbá válik. „Most, amikor a háború őrülete újra terjed a világban, bátor országunknak fel kell készülnie a túlélésre, még ha az esélyeink nem túl jók”. A királynő később második világháborús emlékeit eleveníti fel, utalva apja, VI. György inspiráló szavaira 1939-ból, majd így folytatja: „Soha egy pillanatra sem hittem, hogy ennek a komoly és borzalmas kötelezettségnek egyszer nekem is eleget kell tennem”.

Erzsébet megemlíti András fiát, a yorki herceg ugyanis akkoriban a brit Királyi Haditengerészetnél szolgált. „Szeretett fiam, András most is részt vesz egységével a műveletekben; folyamatosan imádkozunk érte és bajtársai biztonságért”. Erzsébet végül így szól: „Ha egységesek és határozottak maradunk, ha menedéket nyújtunk az egyedülállóknak és a védteleneknek, akkor hazánk túl fog élni és nem lehet megtörni”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár