2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Érintetlen szarmata sírt találtak Oroszországban

2013. augusztus 8. 13:11

Egy előkelő szarmata asszony érintetlen sírját találták meg a régészek Oroszország déli részén.

A szarmata a szkítákkal közeli rokonságban álló ókori nomád törzs volt: hasonló nyelvet beszélt, bár kultúrája nem mindenben egyezett meg a szkítákéval. Életükről egyebek között Hérodotosz is írt. A szarmaták kb. i. e. 250-ig a mai Don folyó mellett éltek, de a következő 300 évben lassan nyugat felé húzódtak, kiszorítva helyükről a szkítákat.

Két fő ágra szakadtak: a roxolánok a Duna torkolatáig nyomultak előre, a jazigok az 1. század első felében elfoglalták a Duna középső folyása és a Tisza közti térséget. Később mindkét ág római uralom alá került. A 2-3. században a szarmaták a ismét mozgásba lendültek, majd a Római Birodalom sokat közülük római területre telepített, a maradék beolvadt a környező germán törzsekbe, illetve visszavonult a Kaukázusba.

A szarmaták temetkezési helyei a sírrablók kedvelt célpontjai, az orenburgi Filippovkában talált sírt azonban az archeológusok legnagyobb meglepetésére nem fosztották ki. A sírmellékletben egy hatalmas, bronzból készült üst, ékszerek, egy ezüsttükör és egy kozmetikumok tárolására szolgáló edény került elő – tájékoztatott Gulnara Obidennova orosz régész.

A gödörsírra négy méter mélyen bukktantak, azon a területen, ahol a nyolcvanas évek óta kéttucatnyi halomsírt találtak; az arany- és ­ezüsttárgyakban bővelkedő mellékletből különösen figyelemre méltóak a páratlan szarvasszobrok, amelyekből 26 darabot találtak. A most felfedezett sírban egy előkelő asszony aludta örök almát, bal kezében ezüsttükröt szorongatott, amelynek nyele aranyozott volt – magyarázta Obidennova.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár