2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldhatták a grönlandi vikingek rejtélyét

2013. január 15. 18:49

Rendezett kiköltözés

A régészek a kései időszakból alig találtak fiatal női vagy férfi csontvázakat. A 15. századra egyre több fiatal grönlandi döntött úgy – mivel nem látta biztosítottnak szigetbeli jövőjét –, hogy elhagyja otthonát, s visszatér ősei földjére. „A helyzet feltehetőleg hasonló lehetett a maival, amikor a fiatal görögök és spanyolok a gazdaságilag megbízhatóbb és jövedelmezőbb országok felé veszik az irányt” – mondta Lynnerup. Ezenkívül abban az időben egy, a vidéki területek felé történő kivándorlás is megfigyelhető volt a skandináv országokban, így Izland, Dánia és Norvégia felszabaduló gazdaságai be tudták fogadni a Grönlandról érkezőket.

Azonban a grönlandiak otthonaikat nem egyik pillanatról a másikra hagyták ott. Eltekintve egy püspöki sír aranypecsétjétől, értékesebb leleteket, például aranyat vagy egyéb nemesfémet eddig sehol nem találtak a szigeten a régészek, amiből arra következtettek, hogy a kolónia nem kapkodva, hanem rendezett és átgondolt módon, az értékeiket magához véve hagyta el a szigetet. „Ha a grönlandiak betegségek, éhínségek és egyéb katasztrófák közepette haltak volna ki, akkor minden bizonnyal találtunk volna értékesebb leleteket is” – összegezte Lynnerup.

A cikk elején említett pár az esküvőjük után sem sokkal szintén elhagyta Grönlandot. Izlandon a házaspárnak írásos bizonyítékot kellett bemutatnia a helyi püspöknek, hogy a hatályos egyházi szabályoknak megfelelően kötötték egybe életüket. Ez az igazolás az utolsó dokumentum, amely a grönlandi telepesek életéről tanúskodik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár