7 végzetes pillanat

Eltüntetik a gladiátor sírját

2012. december 5. 12:15

Négy évig szinte teljes feledésben volt, s most betemethetik Rómában annak a hadvezérnek a sírját, akiről a Russel Crowe-féle hollywoodi film főhősét mintázták.


Forráshiány miatt kényszerülnek arra az olasz régészek, hogy visszatemessék Marcus Nonius Macrinus hadvezér-consul márványból készült síremlékét. Marcus Nonius Macrinus elsősorban onnan ismert, hogy róla mintázták a Gladiátor című 2000-es film főhősét, Maximust.

A márvány síremléket még 2008-ban találták meg Róma északi részén, Flaminia mellett, a Tevere partján, rajta a következő felirattal: „a legfontosabb ókori római síremlék, ami az elkövetkező 20 vagy 30 évben napvilágra kerül”.

Bár az áradások miatt a síremlék még az ókorban összedőlt, a márványoszlopok, faragványok és frízek a folyó iszapja miatt nagyszerű állapotban maradtak fenn. A városvezetés korábban azt tervezte, hogy eredeti állapotában állítja helyre a pompás épületet egy újonnan létesített régészeti park részeként, azonban a költségvetési megszorítások és a magánforrások hiánya miatt lekerült a napirendről a kérdés.

„Fájdalmas döntés, de nem kockáztathatjuk meg, hogy elveszítsük a síremléket. A márványok nem élnének túl még egy telet, el kell ásnunk a maradványokat, hogy megőrizzük őket” – nyilatkozta a La Repubblica című olasz napilapnak a Róma területén folyó régészeti ásatásokat felügyelő Mariarosaria Barbera.

Marcus Nonius Macrinus életéről keveset tudunk, de annyi bizonyos, hogy nem gladiátorként, hanem megbecsült vagyonosként, természetes halállal halt meg Rómában. Marcus Aurelius (i.sz. 161-180) kedvenc hadvezére volt, de ennyiben ki is merül a hasonlóság közte és a Ridley Scott rendezte Gladiátor fiktív főszereplője, Maximus Decimus Meridius között.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!