7 végzetes pillanat

A konkvisztádorok kincseit kutatják

2012. november 22. 12:45

Angol pénzek kémiai vizsgálata segíthet megoldani egy évszázados rejtélyt, nevezetesen, hogy mi a lett a sorsa a spanyolok által az Újvilágban kiásott kincseknek.


A mexikói bányákból származó ezüstöket valamikor az 1550-es évek közepén kezdték felhasználni az Angliában vert érmek előállításához – derült ki egy új kutatásból. A mai Bolívia területén található Potosíból bányászott nemesfémek azonban érdekes módon csak egy évszázaddal később bukkantak fel a kontinensen – olvasható a Geology című tudományos folyóirat november 6-i számában.

Az arany és az ezüst úgynevezett kémiai ujjlenyomatokat tartalmaz a származási helyre vonatkozóan. Az I. Mária angol királynő uralkodása (1553-1558) előtt vert pénzérmék ólomtartalmának megvizsgálása például megmutatta, hogy a felhasznált ércek 220 millió évesek, s Anglia vagy a kontinentális Európa ősi szikláiból nyerték ki őket – állítja Anne-Marie Desaulty és Francis Albarède, a lyoni Ecole Normale Supérieure munkatársai, akik 15, 1317 és 1640 között vert, különböző ólom-, réz- és ezüsttartalmú érméket vizsgáltak meg.

A későbbi időkből származó, magasabb ezüsttartalmú pénzek viszont már olyan ezüstből készültek, amely kevesebb mint 50 millió éves, ráadásul ezek nem is az öreg kontinensről érkeztek, hanem Mexikóból. Ezekben az érmékben kevés potosí-i ezüst van, ami annak fényében igazán meglepő, hogy a bolíviai bányában akkoriban jóval több ezüstöt bányásztak, mint Mexikóban.

Erre a földrajz adhat ésszerű magyarázatot: sokkal könnyebb volt ugyanis Mexikóból kelet felé hajózni, mint Európából Brazílián keresztül Bolíviába menni. A Potosíban kibányászott nemesfémek inkább nyugati irányba mehettek, Limából Acapulcón át egészen Kínáig. A történészek már eddig is ismerték ezt a nyugati irányú kereskedelmi útvonalat, de igazán jelentőssé csak a 17. század elején vált – hangsúlyozta John Munro, a Torontói Egyetem közgazdásza.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az angol érmékhez felhasznált nemesfémek szállítása egy nagyobb európai tendenciát jelez-e. Egy tavalyi tanulmányában Desaulty azt írta, hogy a 18. századi spanyol érmék csak nagyon kevés, Mexikóban vagy Potosíban bányászott ezüstöt tartalmaztak. Maria Filomena Guerra, a párizsi Centre de Recherche et de Restauration des Musées kutatója viszont azt állítja, hogy a potosí-i ezüst 1570-ben érte el Spanyolországot, öt évvel később pedig már Itáliában és Franciaországban is forgalomba került.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!