Fagylalttörténeti kiállítás Egerben
2012. október 12. 15:26 MTI
Hideg nyalat és spanyol tekercs címmel fagylalt-, parfé- és jégkrémtörténeti időszaki kiállítás nyílik október 13-án, szombaton a Dobó István Vármúzeum szervezésében az egri Agria Park bevásárlóközpontban - tájékoztatott pénteken a múzeum médiareferense.
Korábban
A hideg nyalánkság históriáját hatalmas tablók segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az ókortól napjainkig, de megtalálhatók a tárlókban a fagylalt- és parfékészítés, -árusítás eszközei, dokumentumai - közölte Bóta Judit - gasztronómiai élménnyel pedig egy helyi cukrászda kedveskedik a látogatók számára.
A cukrászok történelmi receptek alapján készített fagylaltkülönlegességeket kínálnak a tárlat megnyitóján - tette hozzá. Mint elmondta: az emberi kultúra bölcsőjében, Mezopotámiában már léteztek hűtővermek, a kínaiak pedig ötezer évvel ezelőtt mézzel édesítették és hóval hűtötték a gyümölcsleveket. Az ókori görögöknél Nagy Sándor katonái a csaták előtt szűz hó, gyümölcslé és bor keverékéből álló frissítőt ittak, később pedig a törökök a gyümölcslevekből készült jeges italt, a sörbetet kínálták édességként.
A ma ismert első fagylaltot a szicíliai születésű Francesco Procopio del Coltelli szolgálta fel vendégeinek a Párizsban 1686-ban alapított Procope nevű, ma is működő kávéházában. Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A maihoz hasonló fagylaltot először Fischer Péter cukrász kínált kioszkjában 1837-ben a budapesti Szervita téren.
A fagylaltot először fém- vagy üvegkelyhekben tálalták. Később a Spanyolországból származó, staniclivá formázott ostyában, a spanyol tekercsben is árulták a hideg édességet - ismertette a muzeológus. Közlése szerint a kiállítás látogatói a többi között azt is megtudhatják, hogy egy philadelphiai háziasszony, bizonyos Nancy Johnson találta fel 1846-ban a kézzel hajtható fagylaltgépet, a szerkezet pedig gyorsan elterjedt az egész világon, így Magyarországon is.

A fagylalt közeli rokona a parfé, amely ízesített, formába fagyasztott tejszínhab. Budapesten a két világháború között különösen kedveltek voltak az Auguszt, a Hauer és az Oroszi cukrászda figurális parféi. A legfiatalabb hideg édességet, a jégkrémet az ohiói Harry Bust szabadalmaztatta jégnyalóka néven 1923-ban - mondta Bóta Judit. A fagylalttörténeti kiállítás január 31-ig látogatható az Agria Park Galériájában.
Támogasd a
szerkesztőségét!

történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.


20. Ókori állam-berendezkedések
V. Politikai intézmények, eszmék, ideológiák
- Róma első császára ellen is háborúba ment az ókor egyik legharciasabb asszonya, Fulvia Antonia
- Mi volt Róma bukásának oka?
- Egyezményes súlyú fémdarabokat használtak pénzként a bronzkori Európában
- Jeruzsálemben került elő egy Aquincumban talált ókori bronzmécses párja
- Ki volt a történelem legrosszabb politikai tanácsadója?
- Mi okozta a Római Birodalom bukását?
- Hét meglepő tény a római nőkről
- Valóban erotikus költészete miatt száműzte Róma császára a költő Ovidiust?
- Egész történelme során igen nagy volt Róma genetikai sokszínűsége
- Fény derült az angol partoknál talált „rejtélyes roncs” eredetére 15:05
- A világtörténelem egyik legnagyobb titka rejtőzik a Szent Grálban 14:23
- Luxusmárka adományából vásárolt impresszionista festményt Franciaország 13:20
- Bár több hiba is fellépett, végül túlélte utazását az első főemlős a világűrben 09:50
- Generációkat varázsolt el Róbert Gida édesapja, A. A. Milne 08:20
- Majd' négy évtizedet kellett várniuk az igazságra a véres vasárnap áldozatainak tegnap
- Film készült Batthyány-Strattmann László életéről és munkásságáról tegnap
- Római kori Herkules-szobor került elő egy építkezésen tegnap