2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fagylalttörténeti kiállítás Egerben

2012. október 12. 15:26 MTI

Hideg nyalat és spanyol tekercs címmel fagylalt-, parfé- és jégkrémtörténeti időszaki kiállítás nyílik október 13-án, szombaton a Dobó István Vármúzeum szervezésében az egri Agria Park bevásárlóközpontban - tájékoztatott pénteken a múzeum médiareferense.

A hideg nyalánkság históriáját hatalmas tablók segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az ókortól napjainkig, de megtalálhatók a tárlókban a fagylalt- és parfékészítés, -árusítás eszközei, dokumentumai - közölte Bóta Judit - gasztronómiai élménnyel pedig egy helyi cukrászda kedveskedik a látogatók számára.

A cukrászok történelmi receptek alapján készített fagylaltkülönlegességeket kínálnak a tárlat megnyitóján - tette hozzá. Mint elmondta: az emberi kultúra bölcsőjében, Mezopotámiában már léteztek hűtővermek, a kínaiak pedig ötezer évvel ezelőtt mézzel édesítették és hóval hűtötték a gyümölcsleveket. Az ókori görögöknél Nagy Sándor katonái a csaták előtt szűz hó, gyümölcslé és bor keverékéből álló frissítőt ittak, később pedig a törökök a gyümölcslevekből készült jeges italt, a sörbetet kínálták édességként.

A ma ismert első fagylaltot a szicíliai születésű Francesco Procopio del Coltelli szolgálta fel vendégeinek a Párizsban 1686-ban alapított Procope nevű, ma is működő kávéházában. Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A maihoz hasonló fagylaltot először Fischer Péter cukrász kínált kioszkjában 1837-ben a budapesti Szervita téren.

A fagylaltot először fém- vagy üvegkelyhekben tálalták. Később a Spanyolországból származó, staniclivá formázott ostyában, a spanyol tekercsben is árulták a hideg édességet - ismertette a muzeológus. Közlése szerint a kiállítás látogatói a többi között azt is megtudhatják, hogy egy philadelphiai háziasszony, bizonyos Nancy Johnson találta fel 1846-ban a kézzel hajtható fagylaltgépet, a szerkezet pedig gyorsan elterjedt az egész világon, így Magyarországon is.

A fagylalt közeli rokona a parfé, amely ízesített, formába fagyasztott tejszínhab. Budapesten a két világháború között különösen kedveltek voltak az Auguszt, a Hauer és az Oroszi cukrászda figurális parféi. A legfiatalabb hideg édességet, a jégkrémet az ohiói Harry Bust szabadalmaztatta jégnyalóka néven 1923-ban - mondta Bóta Judit. A fagylalttörténeti kiállítás január 31-ig látogatható az Agria Park Galériájában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár