2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alá kerülnek Goebbels fiatalkori szerelmes levelei

2012. szeptember 24. 14:11 MTI

Szerelmeslevelek és írásbeli főiskolai munkái tanúskodnak arról, hogy Goebbels, Hitler későbbi propagandafőnöke már formálódó éveiben radikalizálódni kezdett - ismertette egy connecticuti aukciósház, amely a héten kalapács alá bocsátja az iratokat.

A romantikus ifjú írásaiban már megmutatkoztak az antiszemitizmus, az egoizmus és a hatalomra törekvés jelei - közölte az Alexander Historical aukciósház, amely csütörtökön Stamfordban tartja az árverést. A cég ugyanakkor megjegyezte, hogy történelmi vagy pszichológiai szempontból valószínűleg nem képeznek különösebb értéket a dokumentumok. Az anyagért 200 ezer dollár feletti összeget várnak.

Az írások egy fiatalember jellemformálódását foglalják össze, aki később a Harmadik Birodalom második legfontosabb embere lett, és akinek az volt a feladata, hogy a német tömegeket felsorakoztassa Hitler mögött - értékelte Bill Panagopulos, az aukciósház elnöke. "Szerintem az derül ki belőlük, hogy ez az egyszerű, szégyenlős, szerelmes főiskolás hogyan radikalizálódott" - tette hozzá.

A több ezer oldalnyi anyag tartalmazza Goebbels disszertációját, versek tucatjait, iskolai esszéit, és családtagjaival, barátaival, valamint barátnőivel való levelezését. Köztük vannak az első nagy szerelméhez, Anka Stalhermhez írt levelei is. "Megérezhetjük, hogy mi zajlott le a fejében. Rengeteg információhoz juthat az, aki bele akar tekinteni ennek a később eszelőssé vált embernek az elméjébe" - mondta Panagopulos. Az aukciósház vezetője megjegyezte, hogy csak az anyag tíz százalékát fordíttatták le, és komoly nehézségeik voltak Goebbels kézírásával.

A holokauszt túlélőinek egy csoportja tiltakozását fejezte ki a dokumentumok elárverezése miatt. A Zsidó Holokauszttúlélők és Utódaik Amerikai Csoportja tavaly a náci haláltáborokban embereken kísérletező hírhedt orvos, Josef Mengele naplóinak áruba bocsátása ellen is felemelte a szavát, mert szerintük helytelen, hogy az Alexander aukciósház üzletet csinál a náci dokumentumok, illetve emlékek eladásából.

Menachem Rosenshaft, a szervezet alelnöke szerint az ilyen dokumentumok helye az archívumokban van, hogy történészek tanulmányozhassák azokat. Rosenshaft aggodalmát fejezte ki, hogy az aukción eladott anyag rossz kezekbe kerülhet, és a náci vezető követőinek ereklyéjévé válhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár