2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészek kutatják Baelo Claudia temetkezési rituáléit

2012. szeptember 14. 13:13

Tarifa (Cádiz) mai városához közel, a marokkói partokkal szemben lévő Baelo Claudia az egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori város Spanyolországban. A 20. század eleje óta kutatott települést idén augusztusban kutatók és diákok népes csoportja lepte el, akik a rómaiakká váló őslakosok és egyéb betelepülők temetkezési rítusainak vizsgálatát tűzték célul.

Az i. e. 2. században megalakult, egykor virágzó várost 1925-ben nyilvánították a spanyolok nemzeti történelmi emlékhellyé. Az Alicante Egyetem kutatócsapata 2009 óta tanulmányozza a maradványokat. A temetkezési hely régészeti feltárásával foglalkozó, spanyol és észak-amerikai egyetemről érkező tudósokat Fernando Prados Martínez professzor vezeti, valamint az andalúz regionális kulturális minisztérium munkatársai is jelen vannak az ásatási munkálatokon.

A helyszínen a 20. század eleje óta végeznek feltárásokat, amelyek során kiderült, hogy valószínűleg Baelo Claudia az egyik legjobb állapotban fennmaradt császárkori város az Ibériai-félszigeten, amely – földrajzi közelsége végett – több szállal kötődik Afrikához. Különösen jól látható mindez a fórum és a templom építészetén és szerkezeti jellemzőin. A temetkezési hely a pun tradíciók korai szakaszának összetéveszthetetlen jegyeit hordozza magán.

A legutóbbi kutatások szerint Baelo Claudia i. e. 8. században megindult városiasodása az urbanizáció egyik legmagasabb fokát érte el. A település az őshonos lakosság és a betelepülő lakosok (eleinte afrikaiak, majd rómaiak) keveredése után is megőrizte geostratégiai helyzetét az óceán kapujában. Gazdasági tevékenysége főként a halászathoz és a halak tartósításához kapcsolódott.

„A halál és a temetés rituáléja Baelo Claudiában” nevű kutatást az andalúz kormány az elkövetkező hat évre engedélyezte. A régészek célja nemcsak az, hogy minél többet tudjanak meg az ősi temetkezési rítusokról, hanem hogy az érdeklődő laikus közönség számára is elérhetővé válhasson ez a megszerzett tudás. Az ezen cél eredményeképpen 2007-ben megnyitott múzeumot évente 200 ezer ember látogatja.

2012 augusztusában és szeptemberében az ásatások és a figyelem a temető központi helyére irányulnak, ahol már számos sírhelyet tártak fel. A leletek közül Fernando Prados a hamvasztásos sírokat és egyéb összegyűjtött kerámiaedényeket emelte ki. Az Alicante-i, Cádizi, Stanfordi és Zaragozai egyetemek diákjai és tanárai közül sokan részt vesznek az andalúz intézmények által finanszírozott projektben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár