2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült a világ első színes filmje

2012. szeptember 13. 18:39 MTI

Egy brit múzeumban a digitális technika révén sikerült megtalálni a világ első, 1902-ben készült színes filmjét. A felvételt Edward Turner brit fotográfus készítette, aki szabadalmaztatott módszere teljes kifejlesztése előtt elhunyt.

A filmet először szerdán vetítették le a londoni Tudomány Múzeumában megrendezett bemutatón. Turner több mint egy évtizeddel a Technicolor feltalálása előtt fejlesztette ki színes mozgókép-technikáját. Londoni utcai jelenet filmezett, felvett egy papagájt és három kisgyermekét is megörökítette, kezükben nagy napraforgó virágokkal, amint egy bordó drapériával leborított asztal körül incselkednek az asztalon álló akváriumban úszkáló aranyhallal.

A tekercs 1937-ben került a Tudomány Múzeumába Charles Urban archívumával. Urban a filmművészet úttörőjeként segítette Turner kísérleti munkáit. Amikor az archívum anyaga négy éve átkerült a bradfordi Nemzeti Média Múzeumba, a digitális technológia révén végül sikerült az eredeti leírás alapján elővarázsolni a színes képeket, amit Turner a halála előtt már nem tudott megcsinálni.

"Nagyjából a mai napig senki sem látta ezeket a képeket" - mondta Michael Harvey, a Média Múzeum filmes kurátora. Mint hozzáfűzte, a filmtörténészek előtt nem volt ismeretlen Turner módszere, de általában kudarcként tekintettek rá. "Mi azonban bebizonyítottuk, hogy az eljárás működik" - idézte a szakembert a The Daily Telegraph online cikke.

Turner 1873-ban született, és egy londoni fotóműteremben dolgozott, színes képeket is készített. Meg volt róla győződve, hogy a színes technikát filmezésre is lehet használni és finanszírozót keresett a megvalósításhoz. A szabadalmat a befektető Lee, valamint Turner nevére állították ki 1899-ben, Charles Urban pedig két évvel később csatlakozott fő támogatóként a vállalkozáshoz.

A fotós 1901 végétől 1903 elejéig dolgozott 38 mm-es tesztfilmjein, ám akkor, 29 évesen szívrohamban váratlanul elhunyt. Szabadalma lényege egy összetett, háromszínes eljárás volt, amely során fekete-fehér negatívra forgatott vörös, zöld és kék szűrőn át gyors egymásutánban váltakozva.

Paul Goodman, a Média Múzeum gyűjteményeinek vezetője szerint a most bemutatott kockák átírják a filmtörténetet. "Edward Turner a mozgó színes film atyja" - jelentette ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár