2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Eva Perón testének 20 éves Odüsszeiája

2012. július 30. 12:33

60 évvel ezelőtt, Eva Perón halála után három évvel bebalzsamozott holtteste eltűnt, amelyet az argentin katonaság távolított el egy puccs alkalmával, mikor lemondatták férjét, Juan Perón elnököt. Így kezdődött meg a test két évtizedig tartó Odüsszeiája.


A magas, ezüstösen csillogó hajú és mindig akkurátus Domingo Tellechea világszerte híres az antik tárgyak, művészeti alkotások és emberi maradványok restaurálásáról. 1974-ben ő volt az egyik szakértő, akit felkértek Eva Perón holttestének rendbehozatalára.

„Igen nehéz idők voltak akkoriban Argentínában. Egyik nap éppen egy fiatalemberrel beszélgettem, amikor két, talpig feketébe öltözött egyén szólított meg” – emlékezett vissza. Tellechea csupán akkor könnyebbült meg, amikor kiderült róluk, hogy hivatalos ügyben járnak el; Eva Perón egykori pszichológusához, Oscar Ivanissevichhez vitték, aki tolmácsolta a kérést: „restaurálnod kellene Eva testét.”

Domingo Tellechea tudta, hogyha elfogadja az ajánlatot, annak veszélyes következményei lehetnek, hiszen sok Evita-szimpatizáns tűnt már el nyomtalanul, mivel azok a tettesek, akik 1955-ben elmozdították a holttestet a számára készült emlékműből, mind katonatisztek voltak és részt vettek a Juan Peron elleni puccsban. Érdekeltek voltak a „perónizmus” Argentínából való teljes kiűzésében, így természetes volt, hogy a mozgalmat jelképező, 1952-ben méhnyakrák következtében elhunyt Eva Perón holttestét is eltűntessék.

Evita életében rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, elsősorban a szegények körében voltak csodálói. Azonban míg az egyik oldalról milliók imádták, szép számmal akadtak ellenségei is, akik közül néhányan halálát követően elmozdították a bebalzsamozott testet, megkezdve ezzel annak két évtizedes Odüsszeiáját.

Evita 1952-es temetése

A testet minden bizonnyal először egy furgonban tartották, amely a fővárosi filmszínház mögött parkolt, majd a városi vízmű belsejében bukkant fel; ezt követően valószínűleg a Katonai Hírszerzés irodáiban tárolták. Azonban bárhol is járt, virágok és égő gyertyák jelentek meg, így világossá vált, hogy hosszabb távú megoldásra lesz szükség.

1957-ben vatikáni támogatással végül a holttest egy milánói temetőben került elhelyezésre, álnév alatt. Evita messze került szeretett Argentínájától, hívei azonban nem felejtették őt el. „Hol van Eva Perón?” – tette fel a kérdést egy graffitis Buenos Aires utcáján. Az ellenállás szimbólumaként Evita csillaga egyre magasabban járt.

1970-ben egy perónista gerilla csoport, a Montoneros elrabolta és megölte Pedro Eugenio Aramburu tábornokot, az ország korábbi elnökét, aki segédkezett Evita holttestének eltüntetésében. 1971-re a hadsereg 15 éves kormányzása után Argentína még mindig gazdasági válságban volt és messze nem volt békés.

Az ország politikai normalizálása érdekében a kormány legalizálta a Perónista Pártot, továbbá meghozták azt a döntést, hogy a holttest a száműzetését Spanyolországban töltő özvegy férj mellé kerülhet. Juan Perón és bizalmasa, Carlos Spadone azonban észrevették, hogy Evita egyik ujja hiányzik. Úgy vélték, hogy az 1955-ös puccs során távolíthatták el, valószínűleg a hadsereg bizonyítékot akart kapni a testről, s további horpadásokat fedeztek el az orron és korbácsütésre emlékeztető horzsolásokat a térdén.

1973-ban Juan Perón feleségével, Izabellával visszatért Argentínába, ahol elnökké választották. Felesége az alelnöki székbe került, így Perón halála után ő vette át az elnökséget, s ő felügyelte Evita testének Madridból Argentínába szállítását, ahol Domingo Tellechea az elnöki rezidencia egyik kriptájában kezdte meg restaurálási feladatát. Ami igen bonyolult művelet volt, lévén hogy elég rossz állapotban került haza a test, a külső sérüléseken kívül azonban a belső szervek jól megőrződtek.

A munka befejezése után Evita holtteste férje koporsójával még egyszer, egy rövid ideig megjelent a nyilvánosság előtt. Tellechea elmondása szerint küldetése után nem érezte magát biztonságban fegyver nélkül. 1976-ban ismét katonai puccs következett, amely Juan Perón feleségének kormányát buktatta meg, s Argentínára ismét sötét korszak köszöntött.

Több ezren száműzetésbe vonultak, köztük az azóta nemzetközi restaurátori karriert kiépítő Domingo Tellechea is. Ami Eva Perón maradványait illeti, 1976 októberében Los Olivosból a Buenos Aires-i Recoleta temetőben lévő családi mauzóleumba került. Immáron öt méterrel a föld alatt, zavartalanul alussza örök álmát Argentína egyik legellentmondásosabb First Lady-je.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár