2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A második világháború legmerészebb repülése

2012. július 11. 08:58

Szivar a szájban, kéz a műszerfalon - Winston Churchill a pilótafülkében. Családi archívumból került elő az a kép, amely a második világháború "legmerészebb repülését", Churchill 18 órás, Bermudából hazafele tartó utazásának egyik pillanatát örökítette meg.

A transzatlanti járat pilótafülkéjében szivarozó brit miniszterelnököt, Winston Churchillt ábrázoló képek gyűjteményét a fotós családjától sikerült megszerezni; a kép azt a helyzetet örökítette meg, amikor a háborús kormányfő 1942 januárjában az Egyesült Államokból tér vissza.

Churchill hajón kelt át az Atlanti-óceánon, hogy Franklin D. Roosevelt amerikai elnököt rábírja: fordítson nagyobb figyelmet Hitlerre és az európai hadszíntérre. A hazafele tartó, meglehetősen kockázatosnak tartott utat azonban már repülővel tette meg Bermudából.

A Boeing Clipper („Berwick”) gépen ott volt Ron Buck repülőtiszt is, aki amatőr fotográfus volt, s akinek gyűjteménye hetven éven keresztül a családi archívumot gyarapította. A gyűjteményből egy aláírt étlap és egy a Luftwaffét karikírozó rajz is előkerült; a karikatúra azon élcelődik, hogy a németeknek nem sikerült lelőniük a brit miniszterelnököt szállító repülőgépet.

A fotókon Churchill szivarral a szájában látható, amint kezét éppen a pilótafülke műszerfalán pihenteti, máshol pedig egy asztalnál foglal helyet, kezében egy pohárral. Churchill volt egyébként az első az állam- és kormányfők sorában, aki repülőgéppel szelte át az Atlanti-óceánt.

Az, hogy a németeknek nem sikerült levadászniuk a – két órán keresztül rádiójel nélkül közlekedő, végül az angliai Plymouthban sikeresen landoló – gépet, szemmel láthatóan Churchillnek is nagy megkönnyebbüléssel ért fel. Így írt naplójában a 18 órás utazásról: „Azt gondoltam, hogy valami elhamarkodott dolgot csinálok, mivel túl sok tojás volt egyetlen kosárban”.

Az utazás mérföldkő volt a második világháború történetében. Alig egy hónap telt el Pearl Harbor óta, mikor Churchill arra kérte Roosevelt elnököt, hogy koncentráljon Európára; Churchill – aki a tengerentúlon nagy beszédet intézett az amerikaiakhoz – nem várhatott, de a repüléssel sokat kockáztatott, s végül egy hetet nyert azzal, hogy nem hajón tette meg a Nagy-Britannia-Egyesült Államok közti hatalmas távolságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár