2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Wallenberg hatása a világpolitikára

2012. április 18. 09:34 MTI

A történelmi emlékezet ébrentartása

Michael Abramowicz, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma Lelkiismereti Bizottságának igazgatója elmondta, hogy az általa képviselt intézmény a történelmi emlékezet ébren tartása mellett saját kezdeményezést indított el a népirtás megakadályozására. Abramowicz emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok a második világháború idején keveset tett az európai üldözöttek megmentése érdekében, de Raoul Wallenberg az 1944-ben létrehozott amerikai Háborús Menekültügyi Bizottság ügynökeként fejtette ki embermentő tevékenységét Budapesten.

Mint rámutatott, Wallenberg példája hozzájárult ahhoz, hogy az ENSZ szintjén nemzetközi szokásjoggá vált a veszélyeztetett népcsoportok védelme. Emlékeztetett rá, hogy a nemzetközi közösségnek kezdetben elkerülte a figyelmét a ruandai és a boszniai népirtás, de a világszervezet igyekszik következetesen betartatni minden állammal azt a kötelezettségét, hogy megvédje polgárait a népirtás, a háborús bűnök, az emberiesség elleni bűnök és az etnikai tisztogatás ellen.

Douglas Davidson, az amerikai külügyminisztérium holokausztügyekben illetékes különmegbízottja egyebek között arról beszélt, hogy az Egyesült Államok politikája sokat változott azóta, hogy 1939-ben elutasította a St. Louis hajó által Németországból Amerikába szállított zsidó menekültek befogadását. Elmondta, hogy Washington a veszélyeztetettek védelmének biztosítása érdekében a beavatkozás több formáját alkalmazza, a szankcióktól a katonai beavatkozásig, bár ez utóbbit elfogadtatni rendkívül nehéz.

Davidson hangsúlyozta, hogy a szabad tömegtájékoztatásnak kulcsszerepe van a tekintélyuralmi rendszerek propagandájával szembeni harcban, és röviden aggodalmának adott hangot a magyar médiaviszonyokkal kapcsolatban. A beszélgetés során elismerte ugyanakkor, hogy az amerikai alkotmánynak a szólás szabadságát szavatoló 1. kiegészítése miatt több neonáci és antiszemita portál az Egyesült Államokban működik.

Az est lezárásaként Annette Lantos, aki néhai férjével, Tom Lantossal - az amerikai kongresszus egyetlen holokauszttúlélő tagjával - együtt Raoul Wallenbergnek köszönhette, hogy megmenekülhetett, felidézte: a hálás család hosszú éveken át próbálkozott azzal, hogy kiderítse, hogy hová tűnt a szovjetek által letartóztatott diplomata, és próbálták kiszabadítani őt, de erőfeszítéseiket nem koronázta siker. Elmondta, hogy a hitvese által kezdeményezett kongresszusi emberi jogi caucus ma már Tom Lantos Emberi Jogi és Lelkiismereti Bizottság néven működik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár