Hitler elfeledett szövetségesei

Száz éve repülte át a La Manche-csatornát Quimby

2012. április 16. 10:27 MTI

Nem volt szerencséje a nőnek, aki száz éve elsőként repülte át a La Manche-csatornát: bár Harriet Quimby útja zökkenőmentesen zajlott, a Titanic azonos időben történt tragédiája miatt elmaradt a hírverés teljesítménye körül.


Az újságíróként és forgatókönyvíróként is tevékeny Quimby hazájában, az Egyesült Államokban az első nő volt, aki pilótaengedélyt kapott. Korán elhagyta otthonát, Michigant, hogy színésznő legyen, ám végül az újságírás mellett döntött. Az öntudatos nő, aki leszámolt kora konvencióival, autót vezetett, sőt, meg is tudta javítani azt. Eltartotta magát, dohányzott és más nőket is az önálló életre buzdított. Mindezt egy olyan korban tette, amikor a nőknek szavazati joguk sem volt - írja könyvében Giacinta Bradley Koontz, Quimby életrajzírója.

Quimby volt az első pilóta, aki éjszaka repült át az Egyesült Államok felett, illetve az első női pilóta, aki gépével megjelent Mexikó egén. Ezen az úton támadt az a gondolata is, hogy átrepül az Angliát és Franciaországot összekötő La Manche-csatorna felett.

Az Egyesült Államokba visszatérve Quimby hajójegyet foglalt Európába, felvette a kapcsolatot egy londoni lappal, majd az akkori francia sztárrepülőssel, Louis Blériot-val. A pilóta volt az első ember, aki átrepült a La Manche-csatornán, és segítségét illetve egyik repülőgépét ígérte a bátor pilótanőnek. Quimby tervét titokban tartotta, mivel attól tartott, esetleges konkurensei megelőzik.

1912. április 16-án hajnalban landolt a francia partokon. Célállomását, Calais-t nem látta, így közvetlenül a partra szállt le, ahol halászok, nők és gyerekek fogadták örömmel. A nagy nyilvánosság figyelmét azonban nem élvezhette maradéktalanul, hiszen a lapok és a világsajtó a Titanic előző éjszaka történt katasztrófájával volt elfoglalva.

Harriet Quimby életének egy légi bemutató közben, tisztázatlan körülmények között bekövetkezett zuhanás vetett véget 1912. július 1-jén, egy évvel azután, hogy megszerezte vezetési engedélyét.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!