2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerelmes Nixon

2012. március 12. 16:31 MTI

Az Egyesült Államok 37. elnökének a Watergate-szalagok ügyében megismert politikusétól élesen elütő arcát mutatják be azok a szerelmes levelek, amelyeket Richard Nixon írt későbbi feleségének, és amelyeket péntektől mutatnak be a Richard Nixon elnöki könyvtárban és múzeumban Patricia (Pat) Nixon születésének 100. évfordulója alkalmából.

"Ezek csodálatos levelek. Teljesen más emberről árulkodnak, mint akit a Watergate-szalagok kapcsán megismerhettünk. Nixon idealista fiatalemberként kezdte, aki készen állt arra, hogy meghódítsa világot, és tudta, hogy Pat Ryannal meg tudja azt valósítani. A levelek sok reményt, sok gyöngédséget, sok költőiséget tükröznek" - hangoztatta Olivia Anastasiadis, a múzeum kurátora.

Évtizedekkel azelőtt, hogy Nixon elnököt "Tricky Dick"-ként (Ravasz Dickként) emlegették a politikai porondon, a fiatalember egy kaliforniai közösségi színházban együtt lépett fel a Nevada államban született Patricia Ryannel. Két éven át udvarolt neki, mielőtt 1940-ben feleségül vette. Az udvarlás idején írt tucatnyi levélből hatot láthat most a közönség a kaliforniai Yorba Lindában lévő múzeumban.

"Nixon szerette őt, Pat teljesen lenyűgözte. Erről szólnak a levelek" - mondta a kurátor. "Minden nap, minden éjjel látni akarlak, veled akarok lenni. De nem vagyok önző, nem vagyok féltékeny..." - írta egyik levelében Nixon.

Az ügyvédként dolgozó, romantikus férfi a Csendes-óceán partján fekvő egyik sziklán kérte meg kedvese kezét, és az eljegyzési gyűrűt később egy kiskosárban sok-sok kankalin közé rejtve küldte el neki.

1993-ban bekövetkezetett haláláig Pat Nixon hűségesen állt férje mellett. Nem kételkedett benne akkor sem, amikor 1974 augusztusában a Watergate-botrány miatt az elnöknek le kellett mondania.
Lojalitása, szellemisége szerelmüket tükrözte - hangsúlyozta Robert Bostock, a Richard Nixon Alapítvány tanácsadója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár