A vörösterror 133 napja

Genetikailag bizonyított a szibériai kivándorlás

2012. január 31. 09:24

A Pennsylvaniai Egyetem által végzett genetikai vizsgálat megerősítette azt a feltevést, hogy az észak-amerikai bennszülöttek a mai Bering-szoroson keresztül érték el a kontinenst.

Az észak-amerikai bennszülöttek ősei Ázsiából érkeztek – erre a következtetésre jutottak a Pennsylvaniai Egyetem és a novoszibirszki Sejtbiológiai és Genetikai Intézet munkatársai. A kutatást vezető Theodore Schurr és Ludmila Osipova szerint a Szibéria déli, hegyvidéki részén élők leszármazottjai vándorolhattak nyugati irányba, a Bering-földhídon át, s telepedtek meg az amerikai kontinens északi felén.

„A négy országon – Kína, Oroszország, Mongólia és Kazahsztán – húzódó Altáj-hegység kulcsfontosságú vidék, mivel itt évezredeken át jöttek és mentek az emberek. A mi célunk az, hogy feltérképezzük az észak-amerikai népcsoportok családfáját” – nyilatkozta Schurr.

A kutatócsapat az Altáj-hegység körül élő oroszok genetikai térképét elemezték; a mitokondriális DNS-eket és az Y-kromoszómákat vetették össze a Dél-Szibériában, a Kelet-és Közép-Ázsiában valamint Mongóliában élőktől és a különböző észak-amerikai törzsek tagjaitól vett minták segítségével. Az Y-kromoszómáknál azonos mutációt találtak a bennszülöttek és az altáji népek között, de hasonló eredményekre jutottak a mitokondriális DNS-ek esetében is.

Az altáji és az észak-amerikai családfák genetikai elágazására 13-14 ezer évvel ezelőtt került sor, ami megegyezést mutat a Szibériából történt nyugati irányú migráció feltételezett időpontjával – derült ki az American Journal of Human Genetics című folyóiratban közölt tanulmányból.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!