2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Viking kori sírokat tártak fel Lengyelországban

2011. december 21. 11:22 MTI

Viking kori temetőre bukkantak útépítés során Lengyelországban, a Varsótól 150 kilométerre észak-nyugatra lévő Bodzia falu mellett.

A 10-11. századi nekropolisz feltárásáról az Antiquity folyóiratban jelent meg tanulmány. Az ásatások során több tucat sír került napvilágra, amelyekben olyan személyek nyugodtak, akik egyaránt köthetők a vikingekhez és a szláv népességhez. A sírmellékletek a szlávokkal rokonították az elhunytakat, viszont a holttestek észak-déli "tájolása" skandináv hagyomány, a szlávok ugyanis kelet-nyugati irányban helyezték el a halottaikat - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

A régészek különösen érdekesnek tartják a kardjával együtt eltemetett "fiatal harcos" sírját - a húszas éveiben járó ifjú erőszakos halált hallt: állkapcsa eltört, koponyáján kardtól származó vágásnyomok vannak. A harcos sírja alatt egy másik temetkezést fedeztek fel - egy szintén erőszakos halállal halt huszonéves nőét.

Andrzej Buko, a Lengyel Tudományos Akadémia Régészeti és Néprajzi Intézetének igazgatója szerint a fiatal nőt azért ölték meg, hogy a harcossal együtt temethessék el. "Nehezen elképzelhető egyébként, hogy a harcossal egyszerre halt erőszakos halál" - vélekedett a szakember.

A harcos sírja mellett egy másik huszonéves nő aludta örök álmát, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és milyen körülmények között hunyt el az asszony.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár