2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiadták Tolkien hobbit-rajzait

2011. október 27. 15:33

J.R.R. Tolkien A hobbit című munkája 1937-ben jelent meg először, aminek 75. évfordulója alkalmából a HarperCollins az írófejedelem által készített összes rajzot kiadta.

A The Hobbit első kiadásában csak néhány, Tolkiennek tulajdonított rajz: tíz fekete-fehér illusztráció, két térkép és a könyvborító két díszes oldala jelent meg. Tolkien számos rajzot készített a kézirathoz, s bár sokat azóta kiadtak, a gyűjteményre sűrű homály borult – ma a teljes kollekció az oxfordi Bodleian Library-ben található meg.

Amikor a HarperCollins munkatársa, David Brawn átböngézte a gyűjteményt, nagy meglepetésére 110, az író által készített illusztrációra bukkant; ezek közül két tucat képet még soha nem publikáltak, míg a többi pedig csak fekete-fehérben volt látható.

„A The Art of the Hobbit című könyv tartalmazza Tolkiennek a könyv borítójára tervezett rajzait, a térképek vázlatait, néhány olyan oldalt, amelyen a rúnaírást próbálgatja, valamint az eredeti kézirat másolatát” – mondta el Brawn. „A könyv azt bizonyítja, hogy Tolkien kreativitása felülmúlta íráskészségét. Amikor a hobbit-lyukakról ír, le is rajzolja azokat, ennélfogva leírása sokkal élénkebb lett. Tolkien kiváló amatőr művész volt, Arthur Rackham nagy csodálója, az ő stílusából némi át is jött a könyvbe” – tette hozzá.

A könyv október 27-én jelent meg; noha A hobbit első kiadásának kerek évfordulója csak jövőre lesz, októberben is van mit ünnepelni, ugyanis Tolkien ebben a hónapban adta át 75 évvel ezelőtt a kéziratot a kiadónak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!