2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Veszélyben a múzeumi orrszarvúk

2011. szeptember 13. 09:25 MTI

Az ipswichi Természettudományi Múzeumban sok értékes, akár lopásra is csábító tárgy van, köztük például egy 2000 éves, aranylemezből készült egyiptomi halotti maszk, amelyet a British Museum adott kölcsön, és egy ritka hawaii fejdísz, amely már kihalt madarak tollából készült. Mégis, amikor nemrégiben egy éjjel két tolvajnak sikerült behatolnia az épületbe, egészen más zsákmány vonzotta őket. Egy nagy rinocérosztülköt akartak megszerezni, és ebben az sem zavarta őket, hogy az még mindig eredeti, a múzeumban 1907-ben kiállított tulajdonosa orrát díszítette.


"Egyszerűen letörték" - kesergett Bryony Rudkin, az ipswichi önkormányzat kultúráért felelős tanácsnoka. A tolvajok magukhoz vettek még két további tülköt (vélük az orrszarvúfejet, amelyhez tartoztak), és amilyen gyorsan jöttek, ugyanolyan sebesen távoztak. "Mint a Rózsaszín Párduc - be és ki" - minősítette a lopást Rudkin.

Az eset akár bizarrnak is tűnhetne, orrszarvúk iránt betegesen vonzódó emberek furcsa vállalkozásának, ha szerte Európában nem történt volna csak az idén harminc hasonló lopás. Múzeumokból, galériákból, régiségkereskedésekből, műkereskedésekből és magánotthonokból loptak el orrszarvútülköket, hogy a Távol-Keletre vigyék őket, ahol a rinocéroszok porrá őrölt ékességét nagy becsben tartják, mint gyógyszert.

"Be kell valljam, nagyon meglepődtem - mondta Ian Lawson, a londoni rendőrség műkincs és régiség osztályának nyomozója a The New York Timesnak. - Némi időbe telik, amíg mindenkiben tudatosodik, hogy egész Európában tapasztalható jelenségről van szó, és a tolvajok bárhol támadhatnak, ahol rinótülök van." Lawson szerint a galériáknak és a múzeumoknak figyelniük kell a felderítést végző tolvajjelöltekre. Az intézményeket figyelmeztették, hogy az orrszarvúak képét távolítsák el internetes oldalaikról, a tülköket pedig zárják el vagy helyettesítsék másolatokkal, ahogy azt a londoni Természettudományi Múzeum tette.

A lopások megszaporodásának oka a Kínában és más ázsiai országokban megnövekedett kereslet. Ezekben az országokban ugyanis az őrölt orrszarvútülköt afrodiziákumnak, illetve a rák és más betegségek elleni gyógyszernek tartják. Az őrleményért a feketepiacon mintegy 99 ezer dollárt adnak kilogrammonként, többet, mint az aranyért, a heroinért vagy a kokainért.

A trófeaként kikészített vagy kitömött orrszarvúkon található tülkök eladásának szigorúbb szabályozása is hozzájárult a lopások számának növekedéséhez. Az idén Nagy-Britannia és más európai országok olyan szigorú szabályokat léptettek életbe, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik az orrszarvútülkök legális kivitelét az Európai Unióból, ami ugyancsak megemelte a tülökpor árát.

A szigorítás nem szándékosan ugyan, de veszélyt jelent az Afrikában vadon élő rinocéroszokra nézve is, mivel a kereskedők - beszerzési forrásaik beszűkülése miatt - sokszor vadorzókká válnak, élő állatokról vágják le a tülköt, az orrszarvút pedig otthagyják, hogy elvérezzen - fejtette ki Cathy Dean, a Mentsük meg az orrszarvúkat nevű brit segítő csoport vezetője. Az idén eddig 260 orrszarvút öltek meg orvvadászok, míg tavaly egész évben csak 333-at.

A szakemberek komoly erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy cáfolják a hiedelmet, amely szerint az orrszarvútülök gyógyító hatású. Raj Amin, a Londoni Zoológiai Társaság kutatója az amerikai közszolgálati televízió Nature nevű műsorában elmondta, hogy az orrszarvútülök szedése körülbelül annyira hasznos az egészség szempontjából, mint a körömrágás.

Az Europol szerint a lopásokat "ír utazók" néven ismert, ír eredetű, nomád-csavargó életmódot folytató szervezett bandái hajtják végre, amelyek kábítószer-csempészettel és pénzmosással is foglalkoznak. Január óta a tülöktolvajok lecsaptak egy cseh kastélyra, belga, német, francia és olasz természettudományi múzeumokra, egy dániai magángyűjteményre, portugáliai és svédországi célpontokra. A sorból Magyarország sem marad ki: a nyáron nagy értékű tülköt loptak el a balatonedericsi Afrika Múzeumból, és megkísérelték a behatolást a keszthelyi Helikon Múzeum vadászati kiállítására is, ahol szintén vannak orrszarvú-trófeák.

Az Egyesült Államokban is előfordult már lopás, de a bűnözők minden jel szerint Európára koncentrálnak. Júniusban a Preparátorok Európai szövetsége figyelmeztette tagjait, hogy legyenek óvatosak az orrszarvúk felől érdeklődő emberekkel, akik nem mondják meg a nevüket, illetve azt, hol és hogyan érhetők el. Ezek a személyek "valószínűleg nem valódi üzletemberek".

Guy Schooling, a Sworders aukciósház igazgatója elmondta az amerikai lapnak, hogy azt hitték, sikerült elhárítaniuk a bajt, amikor egy februári aukció előtt az orrszarvútülköket elzárták és biztonsági őröket szerződtettek, hogy őrizzék a területet. A tolvajok azonban ügyesek voltak: zárás után érkeztek, de még az őrök előtt, és az egyetlen, elérhető helyen maradt orrszarvúfejet, amely a falra volt akasztva, letépték a falapról, amelyhez hozzá volt erősítve. "Bárkinek, akinek bármilyen formában orrszarvútülök van a tulajdonában, azt tanácsolnám, hogy ne mutogassa" - húzta alá Schooling.

Ipswich lakói nagyon sajnálják orrszarvútülkük elvesztését. A rinó, amelyért a múzeum 1907-ben 16 fontot és egy ritka tyúkfélét adott, egyfajta kabalájává vált a városnak az évek folyamán. Az évekkel ezelőtt egy Adjunk nevet a rinónknak! kampány eredményeként Rosie-nak elkeresztelt, megcsonkított orrszarvú mellé könyvet tettek ki, hogy a látogatók abban fejezzék ki részvétüket. "Szegény Rosie. Igazán csinos tülköd volt" - írta egy Hannah nevű kislány.

A múzeum vezetői gondolkodtak azon, hogy esetleg tülök nélkül hagyják Rosie-t, emlékeztetőül a történtekre, de végül úgy döntöttek, hogy műtülökkel pótolják az ellopott eredetit. "Nagy betűkkel kiírjuk majd, hogy ne lopják el, mert csak utánzat" - jegyezte meg a helyi önkormányzat kulturális tanácsosa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár