2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Athén kincsei: a folyók

2011. augusztus 17. 10:58

A folyók jelentős szerepet töltöttek be az ókori Hellász vezető városában, Athénban – nemcsak vízforrások voltak, hanem a mindennapok fontos részei is.

Két állandó folyam szelte át az ősi görög várost: az Ilisszosz és az Eridanosz, amelyek a nagyobb Kefisszoszba torkolltak. A két folyó létfontosságú szereppel bírt az antik korban, vizükből ittak, mostak és főztek Athén lakói, valamint a két vízforrást vallási szertartásokhoz is felhasználták, és különböző műhelyek is hasznosították.

A szennyezés azonban akkoriban is súlyos probléma volt, a görög földrajztudós Sztrabón az i.sz. 1. században azt írja, hogy az egykor még állati fogyasztásra is alkalmatlannak gondolt Eridanosz vize tiszta és iható a Diokharész kapun kívül, a Lükeiónhoz közel. A folyók tisztaságának megőrzésére több rendeletet hoztak, ezek egyike a Lüszikratész emlékmű közelében megtalált és i.e. 420-ra datált, bevésett határozat, amely megtiltotta az állati bőr puhítását az Ilisszosz egyes szakaszain.

A folyópartok azonban a közösségi élet helyszínei is voltak, az athéniak tanulásra, vallási tevékenységre, atlétikai edzésre, valamint katonai gyakorlatokra használták a területet. Platón Phaidroszában megörökít egy jelenetet, melyben Phaidrosz és Platón sétálnak az Ilisszosz északi oldalán. Athén folyói mellett három gümnasziont – eleinte fizikai majd szellemi oktatásra szolgáló intézményt – emeltek az i. e. 6. század folyamán: az Akadémiát a Kefisszoszhoz közel, a Lükeiónt az Eridanosztól nem messze, és a Kinzoszargészt az Ilisszosz mellett. Végül, de nem utolsósorban számos templomot építettek az athéni folyók – főképp az Ilisszosz – mentén.

Athén ókori lakosai a Parthenon nyugati timpanonján is kifejezték a város vízforrásaihoz fontosságát, ugyanis a faragvány végein feltűnnek az Eridanoszra és Ilisszoszra utaló folyóistenek és a vízi nimfák alakjai is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár