2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nelson Mandela eltűnt pisztolyának nyomában

2011. május 11. 14:01

1962-ben Nelson Mandela, az apartheid elleni harc vezéralakja húsz lépést számolt ki a Johannesburgtól északra lévő tanya konyhájától, ahol rejtőzködött, hogy elásson egy Makarov-pisztolyt, a fegyveres harcra való áttérés jelképét. Közel fél évszázaddal később több köbméternyi földet forgattak fel, de a félautomata fegyver azóta sem bukkant elő.

A szelídségéről ismert első feketebőrű dél-afrikai elnök (1994-1999) a fegyveres harcra való áttérés teoretikusa lett, miután a fajvédő rendszer rendőrei 1960-ben Sharpeville-ben sortüzet nyitottak tüntetőkre 69 embert megölve.

Mandela, az Umkhonto we Sizwe (a Nemzet Lándzsája), az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) katonai szárnyának főparancsnoka 1961-ben vonult illegalitásba, mielőtt külföldre utazott volna, hogy adományokat gyűjtsön a harchoz. A Makarov-pisztolyt Hailé Szelasszié etióp császártól kapta, ez volt a Nemzet Lándzsájának hivatalosan átadott első fegyver.

A fegyver értékét ma 22 millió randra (mintegy 586 millió forintra) taksálják. A pisztolyból egyetlen lövést sem adtak le, mert Mandelát 1962-ben őrizetbe vették, még mielőtt használni tudta volna. Időközben elrejtette az ellenállók bázisán, a liliesliefi tanyán, és elfeledkezett róla. Csak 2003-ban jutott eszébe, amikor látogatást tett az azóta múzeumnak átalakított, immár városias környezetben álló egykori tanyán.

„Kiléptünk a főépületből, amikor hirtelen megállt. Megtalálták a pisztolyomat? – kérdezte”. Így szerzett először tudomást a fegyverről Nicholas Wolpe, a múzeumot gondozó Lilieslief Alapítvány igazgatója. Mandela szavai nyomán feltúrták a kert egy részét és lerombolták a szomszédos házat, de hiába. Egy szakértő három lehetséges lelőhelyet jelölt meg, ebből kettő az alapítvány területén áll. A harmadik a szomszéd telkén, aki azonban csak akkor egyezik bele az ásatásba, ha megveszik tőle a házát. Megegyezés hiányában a szomszéd május 12-én árverésre bocsátja a házat.

„Nagyon elkeserít a döntése” – mondta el Wolpe, aki nem tud részt venni az árverésen. „Mondtuk neki, hogy rögtön megvesszük a házát, mihelyt lesz pénzünk”. A High Street Auction Company árverési ház viszont boldog az árveréstől. A pisztoly magas eszmei értéke miatt hatalmas az érdeklődés még külföldről is – mondta el a cég szóvivője.

A pisztoly sorsa azonban továbbra is ismeretlen. Mandela akkori barátai közül senki sem él már, a 92 éves politikus állapota nem teszi lehetővé az alapos kikérdezést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár