A vörösterror 133 napja

Kiállítás a bukovinai székelyek történetéről

2011. május 4. 16:44 MTI

A bukovinai székelyek történetéről szóló kiállítás nyílik a bonyhádi Völgységi Múzeumban a népcsoport hazatérésének 70. évfordulója alkalmából.


Az októberig látható tárlat archív felvételeken, korabeli dokumentumokon, térképeken mutatja be a székelyek Bukovinában eltöltött időszakát, a vándorlást, valamint a ma is folytatódó hagyományőrzést - mondta el Csibi Krisztina, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke.

A kiállítás a Völgységi Múzeum egyedülálló, csaknem kétezer darabos, digitalizált fotógyűjteményéből merít; a képeket a székely szövetség néprajzi táborainak résztvevői a falvakat járva gyűjtötték, és látták el pontos adatokkal. A bemutatón emellett a Bukovinából 1941 húsvétján a Bácskába telepített székelyek hazatérő igazolványai, honosítási okiratai láthatók, valamint Bonczos Miklós akkori, hazatérésért felelős kormánybiztos a székelyekhez intézett felhívása, amelyet sok család még ma is bekeretezve őriz otthonában. A témát eddig legrészletesebben megismertető időszaki kiállítás a múzeumi bemutató után a bonyhádi Székely Ház állandó kiállítása lesz.

A hazatérés évfordulóján hirdetett programsorozat részeként a napokban a budavári Litea könyvesboltban rendezik meg a bukovinai székely könyvek hetét, amelyen tucatnyi, a székelységgel kapcsolatos történeti, néprajzi, irodalmi művet mutatnak be. A kiadványok között újdonság a bonyhádi Koller Mártonné áprilisban megjelent, Vándormadarak című regénye, amely a bukovinai székelyek hányattatásairól és a magyarországi svábok kitelepítéséről szól.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!