2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Digitalizálják a bukovinai székelyek emlékeit

2010. július 26. 09:29 MTI

Több száz családi fotót, hazatérő igazolványt, használati tárgyat dolgoztak fel a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének néprajzi táborának résztvevői a Tolna megyei Lengyelen; a szövetség tervei szerint az elmúlt két évtized alatt gyűjtött összes dokumentumot digitalizálják majd.

A táborban a szövetség fiatal tagjai, és a tagok hozzátartozói végeznek gyűjtőmunkát Lengyelen, Mucsfán és Egyházaskozáron, ahol a székelység még fellelhető emlékeit, kelengyéket, használati tárgyakat és gazdasági eszközöket, családi és társasági fotókat rögzítenek digitálisan, valamint adatlapokon - mondta el Szavas Irén, a szövetség titkára.

Az idősebb, még Bukovinában született adatközlőkkel interjúkat készítenek, az összegyűlt anyagot később a bonyhádi Völgységi Múzeumban rendszerezik - tette hozzá. Mint mondta, a néprajzi tábort idén 21. alkalommal rendezték meg, 1998 óta fektetnek hangsúlyt a szabályosan adatoló gyűjtésre a völgységi, székelyek lakta településeken. Ennek köszönhetően több ezer fotó, dokumentum áll rendelkezésre a múzeumban. Szarvas Irén megjegyezte, hogy változatlanul van feldolgozásra váró néprajzi anyag, a székely családokban öröklődő kelengyék sok helyen a mai napig használatban vannak.

A szövetség azt tervezi, hogy az elkövetkező három évben interneten is elérhető elektronikus adatbázist hoznak létre a mintegy 12 ezer fős, döntően a Völgységben letelepült bukovinai székelyek emlékeiből - mondta a szervezet titkára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár