Hitler elfeledett szövetségesei

Intenzív röntgensugárzásnak teszik ki az ókori műkincseket

2011. március 29. 11:28 BBC News

Meglepő felfedezéseket várnak a szakemberek az ősi műtárgyakon végzett erős, koncentrált röntgensugárzás alkalmazásával – jelentették be amerikai kutatók.


Az Amerikai Fizikus Társaság dallasi találkozóján amerikai kutatók rámutattak, hogy a szinkrotronokból érkező erős röntgensugárzással a műkincsek titkai ismerhetők meg. A technikával ugyanis meg tudják világítani a felszín alatti festékrétegeket, ráadásul a több ezer éve használt eszközökről is információkat nyerhetünk. A röntgenfluoreszcencia-vizsgálat (XRF) a megvilágítás utóhatásait méri meg; ahogy az atomok elnyelik a röntgensugarakat, azok energiái újraosztódnak, s egy kis része fényként újra kibocsátásra kerül. Mindegyik atom egy jellegzetes színű fényt szór szét, amely megteremti a lehetőséget az anyag kémiai vizsgálatára.

A technikát ugyan már korábban is használták, de az intenzív szinkrotronsugárzásban rejlő hatalmas potenciált csak most fedezték fel – magyarázta Robert Thorne, a Cornell Egyetem kutatója. „Ez a röntgensugarak intenzitását teszi lehetővé, így minden pontról teljes kémiai analízist tudunk készíteni” – mondta el Thorne, aki kollégáival együtt 2005-ben először vizsgált meg görög és római agyagedényeken levő feliratokat, amivel a már befejezett tárgy zománcrétegeit sikerült megvilágítani.

A technikának köszönhetően a már elkopott feliratokat is meg lehet fejteni, a véső ugyanis nyomokat hagyott az agyagedényeken. A kutatócsapat figyelme legutóbb Amerika felé fordult, mivel itt a dekorációk és feliratok teljes lekopása kiváló alkalmat nyújt a technológia alkalmazására; bár, mint azt Thorne elmondta, nehéz dolguk van, az érintett régió múzeumai ugyanis nem őrizték meg ezeket a műkincseket, azt gondolván róluk, hogy azok így kevésbé érdekesek.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!