2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Négyszázezer éve használhatták először a tüzet

2011. március 17. 08:27 The New York Times

Az ősember a korábban gondolt egymillió helyett sokkal később, 400 ezer éve kezdhette el használni a tüzet – állítja egy új tanulmány.

A The Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent kutatást két régész, Wil Roebroeks (Leiden Egyetem) és Paola Villa (Coloradói Egyetem) vezette, amely során 141 európai, 1,2 millió-35 ezer éves helyszínt vizsgáltak meg. Villa elmondta: egyetlen olyan helyet sem találtak, ahol 400 ezer évesnél korábbi tűz nyomára bukkantak volna.

Afrikában ugyan vannak példák korábbi időpontokra, de azok mind természetes tüzeknek számítanak. Ez azt jelenti, hogy hiába jelent meg az ember 1 millió éve Spanyolországban, a hideget a tűz melege nélkül is át tudta vészelni. A tanulmány szerint az embereknek rendkívül ellenállóknak és a körülmények változása miatt rugalmasnak kellett lenniük. „A korai hominidák jó alkalmazkodóképességekkel rendelkeztek. Tessék elmenni Nagy-Britanniába és kipróbálni meleg ruha nélkül” – nyilatkozta Villa.

Kissé zavarosnak találja a magyarázatot Richard Wrangham, a Harvard biológus-antroplógusa, aki úgy gondolja, hogy az ember már kétmillió éve is tudatosan használta a tüzet. „Komolyan el kell azon gondolkodni, hogy az ősember hogyan tudott élni az évszakonként változó étel mellett, annak ellenére, hogy kis fogazata és bele volt. Ezt a kérdést még senki sem válaszolta meg” – mondta a professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár