2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új dinasztiák tárlata Győrben

2011. január 17. 14:12 MTI

Homo novus - Új dinasztiák születése a 16. században címmel nyílik a győri Xántus János Múzeum új időszaki kiállítása január 22-én, a magyar kultúra napján. Emellett a magyar kultúrtörténet meghatározó személyiségeit idézi meg a tudomány, az irodalom, a színház és a zene területén a magyar kultúra napjához (január 22.) kapcsolódó eseménysorozat a héten Győrött.

Az olyan nagy történelmi családok, mint az Esterházy, a Nádasdy és a Pálffy a török dúlástól és belharcoktól terhes 16. században emelkedett fel szinte a semmiből: a kiállítás karrierjük kezdeteit mutatja be. A főúri famíliák e századokban nem csupán a hatalmat és a gazdagságot birtokolták, hanem a kultúra legfontosabb mecénásai is voltak: európai hírű tudósokat támogattak, nyomdákat alapítottak, vagy éppen a kor nevezetes művészeit foglalkoztatták. A magyar kultúra napján megnyíló időszaki kiállítás üzenet a jelennek: "a vagyonnal felelősség is jár" - olvasható a tárlat ajánlójában.

Székely Zoltán igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a kiállítás anyagában olyan műalkotások kaptak helyet, amelyeket ezen családok tagjai készítettek egykor vagy őket, esetleg birtokaikat ábrázolják, de olyan darabokat is beválogattak, amelyek a kor hangulatát segítik megidézni. A kiállítás február 27-ig tekinthető meg.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A híres magyar találmányokból ízelítőt adó kiállítás szerdán nyílik a Zichy-palotában - mondta Sarkadi Mónika, a rendező művészeti és fesztiválközpont igazgatója.

Ismertetése szerint a tárlaton bemutatják a 19. században élt Jedlik Ányos bencés szerzetes, a győri bencés gimnázium egykori tanárának felfedezéseit, köztük a legismertebbet, a dinamót. Helyet kapnak a későbbi találmányok, a C-vitamin, a golyóstoll és a hologram is a bemutatón. Másnap a színházé lesz a főszerep. A nemzet színésznőiről, Blaha Lujzáról, Fedák Sáriról, Mezei Máriáról és Ruttkai Éváról hallhatnak az érdeklődők a filmvetítéssel összekötött programon. Az est vendége Ruttkai Éva lánya, Gábor Júlia és Gyöngyössy Katalin, a Győri Nemzeti Színház művésze lesz, a házigazda szerepét Szigethy Gábor író, rendező tölti be.

A győri Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei koncertet adnak január 21-én magyar szerzők műveiből a reneszánsztól napjainkig. A Győri Műhely című irodalmi periodika szerzői pedig irodalmi esten vallanak elődeikről, régi magyar költőkről, írókról, s olvasnak fel legújabb műveikből január 22-én. Az est házigazdája Villányi László, a folyóirat főszerkesztője. Az eseményeknek a Zichy-palota ad helyet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár