2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Visszakerültek a sírba Tycho Brahe földi maradványai

2010. november 19. 15:08 MTI

Szakértői vizsgálatok egyértelműen megerősítették, hogy a prágai óvárosi Tyn templomban feltárt sírban valóban Tycho Brahe (1546-1601), a híres dán csillagász és felesége nyugszik - közölte Petr Velemínsky, a cseh nemzeti múzeum antropológiai intézetének igazgatója.


Tycho Brahe sírját hétfőn nyitották fel. A koporsóban talált földi maradványokat a cseh nemzeti múzeum antropológiai intézetében vizsgálták meg dán és cseh tudósok, hogy tisztázhassák a csillagász halálának okát. A koporsót péntek délután ünnepi szentmise keretében - amelyet Dominik Duka prágai érsek celebrál - helyezik vissza a sírba.

A tudósok a vizsgálatok előzetes eredményei alapján megállapították, hogy a sírban további nyolc személy volt eltemetve, köztük öt gyermek. "Ez meglepetés, új elem, amelyről eddig nem volt tudomásunk" - jegyezte meg Velemínsky. Közlése szerint a sírban és a koporsóban talál maradványokból vett minták elemzése tovább folytatódik, a részletesebb eredményre csak néhány hónapos munka után lehet számítani. Elmondta, hogy a sírban cipő-, harisnyanadrág- és selyempalást-maradványokat találtak, de nem lelték meg az iratokban emlegetett kabát darabjait.

A tomográf felhasználásával is elkészített elemzések első eredményei megerősítették azokat az adatokat, amelyeket a kutatók 1901-ben, a sír legutóbbi megnyitásakor és átvizsgálásakor rögzítettek. A több mint száz éve felnyitott sírból vett ruhadarabminták a prágai városi múzeumban, illetve Dániában vannak elhelyezve. A mintákból a tudósok megpróbálják megállapítani, hogy milyen volt a higanyszint a csillagász hajszálaiban, illetve csontjaiban.

Terv, hogy a további számítógépes elemzések alapján megkísérlik megrajzolni Tycho Brahe arcképét is. "A kutatással nemcsak azt szeretnénk megállapítani, hogyan halt meg Tycho Brahe, hanem azt is, hogyan élt" - nyilatkozta Jens Vellev dán régész, az Aarhusi Egyetem munkatársa a cseh közszolgálati televíziónak.

Brahe sírja a prágai Óvárosban álló Tyn templomban van. Az exhumálást dán tudósok kérték egy éve a prágai városházától, illetve az egyházi hivataltól. A csillagász halálának valódi okát csontjai, haja és ruházata maradványainak elemezésével szeretnék tisztázni.

Érdekes módon a sírban egy fanyelű seprűt is találtak. Valószínű, hogy ezt 1901-ben felejtették ott, amikor legutoljára felnyitották a sírt. A templom kőpadlózata alatti sír aránylag nagyméretű: 9,3x1,78 méter alapterületű, és 1,58 méter magas. A kutatók azt is megállapították, hogy a sír alatt egy másik üreg is található, nagy valószínűséggel szintén sír. Erről azonban konkrét adatok nem ismeretesek, és feltárására a kutatóknak nincs is engedélyük.

Tycho Brahe a 16. század végén utazott Prágába II. Rudolf cseh király és Habsburg-császár meghívására. 1601-ben halt meg, és az Óvárosi téren lévő Tyn templomban helyezték végső nyugalomra. Elhunytának körülményeit homály borítja. Egyes szakértők szerint vesekő okozta a halálát, mások szerint mérgezés végzett vele. Ez utóbbi elméletet támogatja Bent Kaempe dán toxikológus minapi elemzése is, amely szerint a Brahe szakállából 1901-ben vett minta szokatlanul nagy adag higanyt tartalmazott. Keampe szerint Brahe saját magát mérgezte meg, amikor magán próbálta ki a különböző elixíreket.

Egy legenda szerint Brahe azért halt meg, mert az etikett miatt nem mehetett ki egy lakomáról II. Rudolf távozása előtt, és mert szétrepedt a húgyhólyagja.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!