2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fagyasztva szárítanak ki egy 17. századi hajóroncsot

2010. szeptember 3. 10:43

A Texas A&M University kutatói egy rendkívül szokatlan eljárással, a fagyasztva szárítás technikájával próbálják helyreállítani a La Belle hajóroncsának megmaradt darabjait.

A hajó, amelynek roncsai a Tengerparti Régészeti és Örökségvédelmi Központ osztályán, a Texas A&M’s Riverside Campus egyik olajjal töltött tartályában vannak elhelyezve, 43 emberrel a fedélzetén 1686 januárjában süllyedt el Matagorda-öböl partjánál. A 12 méter hosszú és 2,5 méter belső átmérőjű szerkezet a világon a legnagyobb, amelyet ilyen célokra használnak – mondta Peter Fix, a projekt vezetője a forradalmi újítással kapcsolatban.

A szárító várhatóan hétfőn érkezik meg, s Fix tervei szerint előbb csak kisebb részeken fogják tesztelni, mielőtt apró darabokra szednék a fából készül hajót, hogy aztán újra összerakhassák. A hajótörzset három éven belül az austini Bob Bullock múzeumban újra meg szeretnék mutatni a nagyközönségnek.

„Vesszük a hajó egyik darabját, majd belehelyezzük a szárítóba, s négy-hat hónap alatt az eljárásnak köszönhetően kinyerjük a fából a vizet” – magyarázta Fix. „Ez a dehidratációval szemben egy sokkal finomabb megoldás, amelyet soha nem használtak még. Az eljárás érdekében a hajó komplexitásának nagyfokú ismerete és mérnöki tervezés szükséges” – tette hozzá.

Donny Hamilton, az egyetem antropológiai osztályának vezetője szerint az új metódussal a konzerválás ideje lecsökken, az erre fordított összeg pedig akár félmillió dollárral kevesebb lehet – ez utóbbi azért is fontos, mivel az eleinte 330 ezer dollárra becsült költségek hamar 1,5 millió dollárra híztak, jórészt a munkálatokhoz szükséges polietilén-glikol árában bekövetkezett négyszeres növekedés miatt. A szerkezet ugyan így is félmillió dollárba kerül, de Hamilton szerint később azt természeti katasztrófák során fel tudják használni.

A hajót várhatóan 2013 októberében fogják kiállítani, ahol az érdeklődők a hajóépítés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár