2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fadrusz-szobrot avattak Budapesten

2010. szeptember 3. 12:01 MTI

Fadrusz Jánost ábrázoló szobrot avattak a főváros I. kerületében; a Kossuth-díjas Marton László alkotását a 19. századi magyar történeti szobrászat egyik legnagyobb alakjáról Nagy Gábor Tamás polgármester leplezte le a Naphegy utcában.

Marton László halála fájdalmas veszteség volt a hazai művészetnek, a művésznek még számos termékeny éve lehetett volna. Ki nem alvó temperamentummal, tűzzel alkotott az utolsó időkben is - mondta a szoboravatáson Kratochwill Mimi művészettörténész a 2008-ban elhunyt művész családtagjainak jelenlétében.

Mint kiemelte, Marton készítette a legtöbb és legnagyszerűbb köztéri szobrokat készíthette el, köztük a Duna parti, korláton ülő Kiskirálylányt, a Köröndnél lévő Szondi György szobrot vagy a Liszt Ferenc téren látható Liszt-szobrot.

Nagy Gábor Tamás polgármester beszédében kiemelte, hogy a szoboravatás egy "rendhagyó születésnaphoz", Fadrusz János 152. születésnapjához kapcsolódik. "Két zseniális szobrász ad a Naphegyen találkát egymásnak. Marton László még ajándékot is hozott mesterének, hogy kimutassa megbecsülését" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Fadrusz-szobor alkotója művét az I. kerületnek adományozta és helyét is kijelölte a Naphegyen, Fadrusz egykori műterme közelében.

A polgármester felidézte, hogy Fadrusz itt mintázta minden idők egyik legnagyszerűbb lovas szobrát, a kolozsvári Mátyás-szobrot. Nagy Gábor Tamás szerint a két alkotó lelki rokonságban állt egymással, ami a művészet, a haza és az otthon szeretetében mutatkozott meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár