2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Hemző Károly életműve a Magyar Nemzeti Múzeumban

2010. július 1. 17:27

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának adományozta több tízezernyi felvételét - negatívokat, diapozitíveket, vintage kópiákat -, kameráit, objektívjeit, több mint öt évtizedet átfogó pályájának dokumentációját Hemző Károly fotográfus.

A maga nemében páratlan kollekciót június 29-én, kedden vette át a 82 éves művésztől a múzeum főigazgatója, Csorba László, a fényképtár vezetője, Lengyel Beatrix főosztályvezető és az adomány gondozója, Kiscsatári Marianna főmuzeológus. A művész több ezer fővárosi témájú felvétele korábban már a Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményébe került, ezúttal a Magyar Nemzeti Múzeumot gazdagította fotográfusi életművének meghatározó részével.

Hemző Károly az 1950-es évektől kezdve játszott meghatározó szerepet a magyar fotográfiában. Sportfotósként, riporterként és dokumentaristaként, képszerkesztőként, az utóbbi évtizedekben pedig gasztronómiai fényképészként is jelentőset alkotott. Munkásságáért Balázs Béla- és Táncsics-díjat, Érdemes és Kiváló Művész kitüntetést kapott. Fényképeivel több emlékezetes kiállításon találkozhatott a közönség (Műcsarnok 1976; Vigadó 1983, 1998, Magyar Fotográfusok Háza, 2005), de megérdemelt sikert arattak albumai is (Lódobogás, 1978; Budapest fotóalbum, 1993; Fotográfiák, 1998; Csak lovak, 2005).

A Magyar Nemzeti Múzeum 2010 őszén kamara kiállítás keretében ad ízelítőt a művész ötven évnyi munkásságából. A Hemzővároscímű tárlat kurátorai: az életmű szakmai gondozója, Szarka Klára fotótörténész és Kiscsatári Marianna főmuzeológus. A tervek szerint a mostani tárlatot néhány éven belül átfogó életmű-kiállítás és hozzá kapcsolódó album követi majd.

A beszámoló a múzeum oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár