7 végzetes pillanat

Zenemúzeum a reggae hazájában

2010. március 9. 13:36 MTI

A tervek szerint jövőre nyitja meg kapuit az a ritka zenei kincseket felvonultató jamaicai múzeum, amely többek között a reggae-óriás Bob Marleynek és Peter Toshnak a nevéhez fűződő különlegességeket vonultat majd fel.


A Jamaicai Zenemúzemnak a főváros, Kingston ad otthont. Az ország zenei örökségét bemutató tárlat egyik különleges darabja az a kazetta lesz, amelyen a reggae-zenész Peter Tosh és a Rolling Stones együttes két tagja, Mick Jagger és Keith Richards jammelnek együtt egy blues nótát - mondta Herbie Miller, a múzeum kurátora. A felvétel 1977 júniusában készült New Yorkban - tette hozzá Miller, aki egykor Tosh menedzsere volt.

A kiállításon látható lesz továbbá egy amerikai énekesnő, Martha Velez 1976-ban kiadott albuma is, az Escape from Babylon (Menekülés Babilonból), amelynek az akkor még nemzetközileg ismeretlen Bob Marley volt a producere. A múzeum egyébként szívesen fogad adományokat az ország pezsgő zenei történelmének megőrzése érdekében. A szigetország zenei öröksége ugyanis komoly károkat szenvedett két évvel ezelőtt, mikor az 1970-es évek gyűjteményének egy jelentős része, köztük Marleytől és Toshtól származó eredeti felvételek eltűntek az egykori jamaicai rádió archívumából. A felvételek azóta sem kerültek elő.

A kurátor elmondása szerint egyenlőre még nincs kitűzve a múzeum megnyitásának időpontja, de az biztos, hogy a fővárosi intézményt a kormány fogja üzemeltetni, méghozzá a kulturális ügyekért felelős Jamaica Intézeten (Institute of Jamaica) keresztül.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!