Hitler elfeledett szövetségesei

Folytatódnak a trójai ásatások

2010. január 11. 10:33 MTI

Idén is folytatják az ásatásokat a régészek Trójában: a tervek szerint a munkálatok mellett hamarosan megkezdődhet egy állandó helyi múzeum építése is.


A Törökország területén fekvő egykori antik város délkeleti részén 2008 nyarán fedeztek fel egy késő bronzkori védelmi árokhoz vezető átjárót. Folytatták ennek feltárását, és a talált csontvázak alapján a közelben temetkezési hely után kutattak.

2009-ben a tübingeni régészek egy kettős sírt fedeztek fel, benne egy férfi és egy nő földi maradványaival. A pár időszámítás előtt 2000 és 1800 között élt - mondta el Ernst Pernicka, az ásatást végző tübingeni kutatócsoport vezetője. A régészek a jövőben többek között azt is tisztázni szeretnék, hogy a védelmi árkot délkelet felől is cölöpsor biztosította-e. A déli átjárónál az építők a cölöpsor fagerendáit a sziklába fúrták, így az azok után maradt mélyedés háromezer év múltán is látható.

Pernicka reményei szerint a további trójai munkálatokhoz sikerül újabb pénzforrásokhoz jutniuk. Elmondása szerint jó úton halad az évek óta tervezett, kutatóállomással kiegészített trójai múzeum megvalósítása is, hiszen a török kormány is megvizsgálta már régészeti szempontból a közvetlenül a várrom közelében lévő építési területet, és engedélyezték az ottani munkálatokat.

A trójai háború legendás, központi szerepet játszó városának feltárása igazi régészeti kihívást jelent, hiszen a várost tízszer rombolták le és építették újjá. Az archeológusoknak bizánci, római és görög rétegeken kell áthatolniuk, hogy elérjék azt a korszakot, amelyben Homérosz Iliászának cselekményei játszódhattak i.e. 1500 és 1180 között. Bár a tudósok egy kis csoportja mindmáig kétségbe vonja a helyszínt, Ernst Pernicka szerint semmi sem kérdőjelezi meg, hogy e nyugat-anatóliai térségben történtek a homéroszi eposz eseményei.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!