Alkoholmámor miatt született meg a mezőgazdaság
2010. január 5. 08:52
Egy régészekből álló csoport ősi alkoholra utaló maradványokat fedezett fel Kínában. Ebből arra következtettek, hogy a neolitikus kor embere a szomjúság enyhítése miatt kezdett növényeket termeszteni.
Korábban
Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, egy 9000 évvel ezelőtt virágzó neolitikus kori kínai falu, Csiahu lakói olyan mézsört (vagy mások szerint bort) készítettek, ami körülbelül 10 % alkoholtartalommal bírt. A kutatást vezető Patrick McGovern a Sárga folyóban talált cserépdarabokat most laboratóriumban is bevizsgáltatta: a folyadékkromatográfiai és tömegkspektrometriai vizsgálatok alá vetett agyagdarabokon borkősavat, a szilánkok pólusain padig méhviaszt találtak.
Ez a szakértők szerint arra utal, hogy a történelem előtti Kínában az emberek a gyümölcsöket és a mézet azért vegyítették, hogy mámoros italt nyerjenek belőlük. Ezek az emberek minden bizonnyal előszeretettel keresték az alkohol hatását. A szájukban nyállal rizst kevertek össze, hogy a magokban lévő keményítő malátacukorrá alakuljon. Ezek az úttörő sörfőzök aztán kiköpték az összerágott rizst a kotyvalékba. Az erjedő hab az ital tetején maradt, ezért szívószálat kellett használniuk, hogy igyanak a szűk nyakú edényekből.
McGovern ezt a korai erjesztési folyamatot túlélő stratégiának tartja: „A nagy energiatartalmú cukor és alkohol fogyasztása bámulatos megoldás volt a barátságtalan környezet átvészelésére. Csupán néhány hozzávalóra volt szükségük.” A legújabb felfedezések is megegyeznek McGovern bizonyítékaival, és ezekből arra lehet következtetni, hogy az alkoholkészítés mestersége a neolitikus korban gyorsan elterjedt a világ minden táján. Sámánok és falusi alkimisták gyümölcsöket, gyógynövényeket, fűszereket morzsoltak össze, míg ihatóvá nem váltak.
McGovern azonban még ennél is többet lát az elméletbe: szerinte 11 ezer évvel ezelőtt a mezőgazdaság is az ivászat és a lerészegedés miatt alakult ki. „Bizonyítékaink vannak arra, hogy ázsiai, mexikói és afrikai őseink búzát, rizst, kukoricát, árpát és kölest műveltek, elsősorban azért, hogy alkoholos italt készítsenek belőle” – vallja a kutató.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
művészet
- Még ebben az évtizedben megnyílhat az Új Nemzeti Galéria a Városligetben
- Koszta József eddig ismeretlen alkotására bukkant rá a szentesi múzeum
- Színes programokkal várja az érdeklődőket az Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden
- Földrengés és az első világháború is hátráltatta Iványi-Grünwald Béla művésztelepének sikerét
- A keleti táblás játékok világába is elkalauzolja az érdeklődőket az idei PONT fesztivál
- Hetvenes évekből származó fotográfiákat is láthatunk a Mai Manó Házban megnyíló kiállításon
- A Körhinta révén a modern magyar filmet is megismertette a világgal Fábri Zoltán
- Mesejátékok, bohózatok és krimik is szerepelnek majd a kecskeméti színház műsorán
- Klasszikus és könnyűzenei művek is elhangoznak az MVM ZENERGIA koncertjén
- Családja történetét írta meg egyik leghíresebb regényében Szabó Magda tegnap
- Zenei forradalmat jelentett a Beatles első kislemeze tegnap
- Kávéházakban is szobrot állítottak Václav Havelnek, Csehország drámaíró elnökének tegnap
- Bejárta az egész világot Xántus János, hogy tudásából hazája gazdagodjon tegnap
- Számos protestáns ország tiltakozott XIII. Gergely pápa naptárreformja ellen 2024.10.04.
- A Szputnyik–1 fellövésével a Szovjetunió sikeresen teljesítette az űrverseny első futamát 2024.10.04.
- Búcsúztató bulit rendeztek Janis Joplin megmaradt vagyonából az énekesnő barátai 2024.10.04.
- Csaknem hidrogénbombát adott Sztálin kezébe Vitalij Ginzburg 2024.10.04.