7 végzetes pillanat

Radnóti-szobrot avattak Budapesten

2009. december 21. 18:43 MTI

Radnóti Miklós emlékére avattak szobrot hétfőn Budapesten a nevét viselő színház előtt. A száz éve született költőt ábrázoló egészalakos alkotást, Varga Imre szobrászművész munkáját Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere avatta fel a Nagymező utcában.


Az ünnepségen Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója felidézte, hogy régóta készültek a szoboravatásra. Mint elmondta, ebben az évben, a Radnóti-évben emlékeztek a költőre, az életműre, "a gyalázatos halálra". Előadói esteket rendeztek, könyvek jelentek meg, kiállítások nyíltak és elhangzottak a versek, talán ez a legfontosabb - hangsúlyozta az igazgató.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere úgy vélte, hogy egy száz éve született nagy magyar költő szobrának leleplezése a magyar kultúra ünnepe. Demszky párhuzamot vont a két mártírköltő, Petőfi és Radnóti sorsa között: Petőfit Sándor a számára adatott rövid néhány békeévben alkotott életműve már klasszikussá tette, Radnóti Miklós (1909-1944) életművét viszont "valóban utolsó versei formálták kivételessé."

Kiemelte: Varga Imre évtizedekkel ezelőtt készült Radnóti-szobra több helyen látható az országban, sőt, az országhatáron túl is, a kelet-szerbiai Borban, amelynek közelében a költő munkaszolgálatosként mintegy három hónapot töltött 1944-ben.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!