2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A mórok hozhatták a tulipánt Európába

2009. december 21. 14:33

Az első tulipánhagyma minden valószínűséggel a 11. században, al-Andalúz közvetítésével érkezett meg Európába, öt évszázaddal az eddig gondoltak előtt - derül ki a Córdobai Egyetem és az Arab Tanulmányok Iskolája legújabb tanulmányából.

A mai napig számtalan elmélet létezik a tulipán Európába érkezéséről. Az egyik legnépszerűbb álláspont szerint Ogier Ghislain de Busbecq, I. Habsburg Ferdinánd követe írt először Szulejmán birtokának csodálatos hagymáiról - amit a törökök tulipánnak neveztek – 1554-ben.

Esteban Hernández Bermejo és Expiración García azonban másként gondolja: a két férfi a középkori al-Andalúz (Al-Andalúzt a mai Castilla la Mancha, Andalúzia, valamint Spanyolország keleti és Portugália déli részei alkotják) egykori növényvilágának rekonstruálása közben talált rá „a tulipán első történelmi említésére”.

A tanulmány a New Yorki Botanikus Kert által kiadott Economic Botany című magazinban jelent meg, megdöntve az eredeti feltételezést, miszerint a tulipán az Oszmán Birodalomból került Hollandiába. Az új elmélet szerint a virág díszítő eredete Bizáncból származik, majd a szeldzsuk törökök segítségével érkezett Európába, a mai Andalúzián keresztül.

A virág díszítő jellegét a 11-12. századi, Umda (Umdat al-tabib) című botanikai írás is megemlíti al-Andalúznál, majd alig egy századdal később, Ibn al-Avvám Andalúzia gazdaságának történetéről írt, és szinte teljes egészében megmaradt művében is olvashatunk erről. Az utóbbi szerző a tulipánt „macedóniai hagymának” nevezte és így írt róla: „a sárga nárcisz egyik fajtája, ami Macedóniából származik, Alexandria provinciájából. A virága belül sárga, kívül pedig piros és kocka alakú. A belsejében egy másik szép, illatos virág található. Nedves helyen, főleg hegyvidéken nő, a sárga nárciszhoz hasonlóan művelik.”

Ez a leírás azonban összezavarta a kutatókat, ezért kezdetben nem ismerték fel, hogy a tulipánról van szó. A szöveget később összehasonlították az Umdával, különös hangsúlyt fektetve a növény morfológiai leírására, a levelekre, a gyökérre és a virágzás időpontjára. Ekkor jöttek rá, hogy a tulipán első európai bizonyítékát tartják a kezükben.

Szintén zavaró volt az, a tanulmányban bemutatott levél, amelyben az egyik uralkodó lányának áradozott a csodás virággumókról. Ez azonban nem a tulipán, hanem a nárcisz volt.

A növény andalúz eredete azonban még annak ellenére sem bizonyítható teljes mértékben, hogy kutatók több kor dokumentumait is átvizsgáltak. Ez azzal magyarázható, hogy „ mivel a tulipánmánia csak a 17. században kezdődött Hollandiában, al-Andalúzból nincs írásos feljegyzés a virágról”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár