2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten böngészhetők a magyar oklevelek

2009. december 18. 11:41

Különleges adatbázissal bővült a hazai digitális forrásközlések világa: a Magyar Országos Levéltár oldalán a középkori magyarországi oklevelek képekkel feltöltött adatbázisa vált elérhetővé.

Mivel a magyar királyság központi szerveinek Budán őrzött iratanyagai (a királyi magánlevéltár a diplomáciai iratokkal, a kancellária, a központi bíróságok és a pénzügyi szervek iratai) a török időkben nagy részben megsemmisültek, a középkori iratokat a MOL 1874. évi újjászervezése után külön gyűjteményekbe szervezték (Diplomatikai Levéltár, Diplomatikai Fényképgyűjtemény).

A két - eredetieket és fényképeket tartalmazó - gyűjtemény több mint 200 ezer raktári egység (DL–DF szám) alatt mintegy 300 ezer szövegegységet őriz. Az elmúlt közel másfél évszázadban elődeink nemcsak folyamatosan gyarapították a két középkori gyűjteményt, de különféle mélységben feltárni is igyekeztek azt, kivonatokat, regesztákat, teljes szövegű forrásközléseket készítve a dokumentumokhoz.

Az oklevelek egyes adatainak gépi feldolgozását Borsa Iván kezdeményezésére és rendszertervével a MOL az 1980-as évek elejétől külső pályázati források támogatásával folyamatosan valósította meg:

- 1982–1992 között a középkori oklevelekről készített azonosító adatokat és regesztákat tartalmazó cédulákat számítógépbe rögzítették, az adatbázist eleinte a SZTAKI-ban CDS–ISIS programmal, majd BRS–SEARCH alatt építették tovább (1993–1998).

- Az így létrehozott DL–DF adatbázist 1998–2007 között kiegészítették több százezer további adattal (többek között regesztaszövegekkel valamint regesztaképekkel).

- A szélesebb kutatói hozzáférés biztosítása érdekében az adatbázist az Arcanum Adatbázis Kft-vel együttműködve folyamatosan publikálták CD és DVD lemezen (1999-ben WARCTIS keresőprogrammal, 2001-ben, 2003-ban, 2008-ban pedig FOLIO-VIEWS alatt)

- Létrehozták Magyarország középkori digitális okmánytárát, amely fontos középkori oklevél-publikációs sorozatokat tett digitális formában is elérhetővé (CD és DVD lemezen).

- Az eredeti okleveleket 2007 óta folyamatosan digitalizálják: 2007-ben 15 ezer DL-szám (69 ezer felvétel), 2008-ban 24 ezer DL-szám (101 ezer felvétel), 2009-ben várhatóan kb. 61 ezer DL-szám (215 ezer felvétel) készül el, ezáltal 2010-ben mintegy 100 ezer DL-szám (385 ezer felvétel) lesz digitálisan is elérhető.

- Az adatbázis jelenlegi formában az alapadatok mellett tartalmazza az első 38 ezer oklevél digitális képét, valamint a MOL-ban készült regesztákat kereshető kétrétegű pdf-formátumban. A tervek szerint 2010. július 1-jétől a DL teljes képanyaga elérhető lesz a neten.

A MOL közleménye szerint az adatbázis "Jelentősége a magyar és a szomszédos országok középkorkutatására nézve elsősorban az, hogy a hagyományos keresési módszereknél összehasonlíthatatlanul gyorsabb és pontosabb adat- és levéltári forráselérés biztosításával ugrásszerűen megnöveli a történeti kutatások hatékonyságát".

Az adatbázis

Az adatbázis további adatai

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár