2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kiadja a Nemzeti Múzeum a Sigray-örökösök képeit

2009. december 16. 18:31 MTI

A Magyar Nemzeti Múzeum kiadja a Sigray-örökösöknek bírósági határozatban megítélt 14 festményt, és kész tárgyalni a gyűjteményben őrzött további műtárgyakról is, amennyiben az örökösök megfelelő dokumentumokkal támasztják alá igényüket - közölte a múzeum vezetése.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szeptemberben első fokú - azóta jogerőssé vált - ítéletével kötelezte a Magyar Nemzeti Múzeumot arra, hogy gróf Sigray Antal örököseinek kiadjon 14 festményt, amelyek a II. világháború idején, illetve utána kerültek letétbe a közgyűjteménybe. A múzeum tájékoztatása szerint a döntés ellen nem fellebbeztek, és az ítélet kézbesítését követően felvették az örökösök képviselőjével a kapcsolatot, jelezve: az ítélet jogerőre emelkedését követően készek átadni a festményeket.

Ennek ellenére az örökösök a bírósági ítélet jogerőre emelkedéséről szóló bírósági végzés megérkezését be sem várva végrehajtási eljárást indítottak a 14 darab perbeli festmény kiadása iránt, amint erről 2009. november 18-án levélben tájékoztattak, arra hivatkozva, hogy a múltban a múzeummal rossz tapasztalataik voltak - írja Kovács Tibor főigazgató.

Az ítélet október 18-án vált jogerőssé, a múzeum az erről szóló hivatalos tájékoztatást csak november 11-én kapta meg. Azóta többször is jelezték az örökösöknek: a festményeket, amelyek csomagolva, állapotleírással és megfelelő átadás-átvételi jegyzékkel átadásra készen állnak, az általuk kért időpontban kiadják. Az örökösök azonban az elmúlt egy hónap során nem jelentkeztek a képekért.

A per lezárását követően folytatott levelezésben ugyanakkor a Sigray-örökösöket képviselő ügyvéd felvetette további 11 festmény és más - szintén a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrzött - műtárgyak kiadását. Mint a múzeum főigazgatójának közleménye hangsúlyozza, amennyiben az örökösök a szeptemberi ítéletben szereplő jogcímmel azonos igényt megalapozó dokumentumokkal támasztják alá a további képek és műtárgyak kiadására vonatkozó kérésüket, a közgyűjtemény kész az érdemi tárgyalásra.

Ezt jelezték is az örökösöknek, akik azonban erre csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) jogelődjének, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak (KVI) 2002. júniusi levelét küldték meg, amelyben a KVI a műtárgyak kiadhatósága mellett érvelt. A Magyar Állam képviselőinek 7 évvel ezelőtti levele pedig nem alapozza meg megfelelően az örökösök igényét, különös tekintettel arra, hogy az MNV ma más álláspontot képvisel - mutat rá a közlemény.

Sigray Antal és lánya, Margit a második világháború idején, majd az ötvenes évek elején a magyar múzeumi szerveknek több ezer tárgyat adott át megőrzésre. Ezek egy kis töredékét három közgyűjtemény, a Szépművészeti Múzeum, a Balatoni Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum önként visszaadta az örökösöknek. A hagyaték további fellelhető darabjait őrző múzeumok ellen a család próbapereket indított.

Ezek eredményeként a Magyar Nemzeti Múzeum 2007 novemberében már kiadott - végrehajtó fellépése nyomán - egy Ocskay Johannát ábrázoló alkotást, a keszthelyi Helikon Múzeumtól a Párisz ítéletét ábrázoló szoborcsoportot kapták vissza idén áprilisban, az Iparművészeti Múzeumtól pedig egy 17. századi angol karosszék került vissza az örökösökhöz idén novemberben. Mint azt a bútordarab átadásakor az örökösök ügyvédje megjegyezte, rövidesen újabb próbapereket indítanak, ezekben azonban már kártérítés megállapítását is kérni fogják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár