A vörösterror 133 napja

Emlékművet kapnak a brit hadsereget legyőző zulu harcosok

2009. december 2. 10:56 The Daily Telegraph

Hamarosan hivatalos emlékművet kapnak Dél-Afrikában azok a zulu harcosok, akik 1879 januárjában, a "Birodalom leghosszabb napján" 1300 brit katonát öltek meg.


Michael Caine a Zulu című filmben

1879. január 22-én, Isandlwanánál katasztrofális csapás érte a gyarmati brit hadsereget: a 20 ezer zulu harcossal szemben felállt 1750 katonából 1300-an vesztek oda. Az első világháborúig ez volt a brit hadsereg legnagyobb veresége. Mindezt azonban elhomályosította a Rorke's Driftnél ugyanezen napon folytatott kétségbeesett küzdelem, ahol 140-en tartottak ki 3000 zuluval szemben; ez utóbbit a Sir Michael Caine főszereplésével készített, Zulu című film is bemutatta.

A háború 1879-ben augusztusában ért véget Cetshwayo zulu király elfogásával, majd a törzsi területeket betagozták Dél-Afrikába. A háborúságok során közel 10 ezer helyi harcos halt meg, akik most egy újabb emlékművet kaphatnak KwaZulu Natal államban.Mivel a zulu hadseregnek nem voltak hivatalos feljegyzései, az Amafa állami örökségi szerv a helyi családok bevonásával a közszájon forgó, mai napig élő történetekből szeretné összeszedni a meghaltak neveit. Bongani Mdunge, a szervezet szóvivője szerint ez azért is fontos, mert így végre megismerhetjük a történet másik, eleddig elhanyagolt oldalát. A britek ugyanis gondosan dokumentáltak mindent, ám a zuluk pontos veszteségeit nem ismerjük; míg az előbbiek tömegsírjait ma fehér kőhalmok jelölik, a legtöbb helyi harcost családja haza vitte, és otthon temette el.

A mostani regiszter elkészítésével így az a cél, hogy őket is a britekhez hasonlóan tiszteljék, és ebben segíthet majd az emlékmű is.

A háború történetét kutató Saul David professzor szerint az Isandlwanánál elszenvedett vereség masszív pszichológiai csapás volt a britekre, és Rorke's Drift híján sok minden másképp alakulhatott volna. A történész szerint Disraeli kormányának ez lett volna a végső csapás, hiszen ekkor egy másik, szintén népszerűtlen háborút vívtak Afganisztánban, és a kettő együtt nem bírta volna el a közvélemény nyomását. Így a kitartó katonák történetének felnagyításával, és a vereség elhallgatásával próbálták orvosolni a helyzetet - mint utólag látszik igencsak sikeresen.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!