2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Készül a történelmi dokumentumok Google-ja

2009. szeptember 4. 08:33

Izraeli kutatók egy olyan speciális számítógépes programot fejlesztettek ki, amelynek segítségével a korábban megfejthetetlen szövegek is olvashatóvá válnak, és ami egy Google-hoz hasonló kereső megszületését hozhatja magával a történelmi szövegek világában.

A most kifejlesztett program egy olyan speciális mintafelismeréssel dolgozik, amelyet az igazságügyi és bűnüldöző szervek korábban az ujjlenyomatok azonosításához és összehasonlításához használtak. Ebben az esetben azonban a program betűket, szavakat és kézírási stílusokat elemez - ezzel pedig megkönnyíti a történészek és nyelvészek munkáját, akiknek ez a tevékenység korábban hosszú óráit és napjait vette el.

A hasonló minták elemzésével az algoritmus azokat a szövegrészeket is kitölti, amelyek elhalványultak az évszázadok folyamán, vagy azokat is képes megtalálni, amelyekre később más szöveget írta - számolt be minderről a negevi Ben-Gurion Egyetem kutatója, a program egyik tervezője, Itaj Bar-Joszif. Elmondása szerint az algoritmus minél több szöveget elemez, annál pontosabb és megbízhatóbb lesz majd.

A számítógép a szövegek digitális változatával dolgozik, és pixelenként elemzi a képet, és azok sötétségével határozza meg, hogy ott szöveg van-e; miután azt elkülönítette a háttértől, képes meghatározni az egyes betűket és szavakat is.

A kutatók egyelőre ókori héber szövegekkel dolgoztak, de szerintük a program minden más nyelvvel is képes megbirkózni - ehhez Bar-Joszif szerint még két évre van szükségük. Szerintük ahogy a könyvtárak folyamatosan digitalizálják gyűjteményüket, az ő vívmányukkal a kézírásos szövegek adatbázisát is elkészíthetik, így a szakemberek korábban több évig tartó munkája mostantól alig pár percre rövidülhet.

A kutatók az erről szóló tanulmányt a Pattern Recognition című szakfolyóirat online számában tették közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár