2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális kiállítás a rendszerváltó dokumentumokból

2009. július 22. 09:32

Az 1989-90 a magyar történelemben az elmúlt rendszer, a létezett szocializmus lezárását és a többpártrendszeren alapuló parlamenti demokrácia kezdetét jelenti. Ezt a különleges pillanatot eleveníti fel a Magyar Országos Levéltár legújabb virtuális kiállítása, ahol 95 dokumentumon keresztül ismerhetjük meg a pártállami korszak végnapjait.

A Magyar Országos Levéltár honlapján teljes terjedelmében olvasható annak a 95 dokumentumnak a szövege, melyeket A rendszerváltás évei Magyarországon címmel 2009. június 20-án nyílt kiállításon eredetiben is megtekinthetnek a látogatók a levéltár Bécsi kapu téri épületében. A tárlat öt téma - az államhatalom átalakulása, az állampárt és a demokratikus erők harca, a társadalmi és a gazdasági változások, nemzetközi erőtér - köré csoportosítva mutatja be a rendszerváltó évek kiemelkedő jelentőségű vagy jellegzetes tartalmú dokumentumait.

Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mikor is kezdődött Magyarországon a rendszerváltozás. Talán elkezdődött már az 1956-os forradalommal és szabadságharccal. Nem véletlen, hogy a nyolcvanas évek végén a Magyarországon lezajló társadalmi és politikai átalakulásban 1956 jelentős szerepet játszott, hihetetlen módon felértékelődött. Lehet, hogy a rendszerváltozásnak nem egy, hanem több kezdete is van. A kádári szocializmus ugyan a sztálinista korszak, a Rákosi-éra folytatása, de kezdete egyben a felbomlásnak is.

1956 nyolc évvel a pártállam kiépülését követően jelezte a rendszer működőképességének korlátait. Kádár János még harminchárom évig életben tartotta a diktatórikus rendszert, de a gazdasági és politikai válságjelek minduntalan mutatkoztak, a nyolcvanas évektől pedig már egyértelműen megjelentek. További részletek

A kiállítás

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár