7 végzetes pillanat

Barlangrendszerben bujkáltak a Húsvét-sziget lakói

2009. július 15. 13:26

A kutatók egy hat kilométer hosszú barlangrendszert fedeztek fel a Húsvét-szigeten, amelyet a helyiek a 16. században használhatták. A legújabb vizsgálatok egyben azt is megállapították, hogy ez a világ 11. legnagyobb hasonló barlang együttese.


A különleges kutatócsoport 2005-ben kezdte meg a munkálatokat a sziget keleti felén, ahol 45, régészeti leletekkel, így nyílhegyekkel, dárdákkal, fejszékkel, faragványokkal sziklarajzokkal teli barlangot fedeztek fel, amelyekben 30 ember maradványait is fellelték. A vizsgálatok előtt a helyiek a barlangok egy részét már ismerték, ám azok rendeltetéséről nem tudtak sokat.

Jabier Les spanyol barlangkutató szerint ez volt a negyedik expedíciójuk a helyszínen, és az olasz és chilei kutatók szerinte meglepő felfedezést tettek: a terepbejárás ugyanis fényt derített arra, hogy a teljes hálózat legalább hat kilométer hosszan futhat a föld alatt.

A barlangi szakértők szerint a helyiek a törzsi háborúk idején menekülhettek a föld alá, amikor a sziget közösségei az erdőirtások, környezeti változások, szárazság, éhínság, és az ezek által okozott belső feszültségek miatt összeomlottak. Claudio Cristino régész, a Chilei Egyetem munkatársa szerint a leggyakrabban rejtekhelyként, vagy titkos raktárakként használták a barlangokat.

A Húsvét-sziget, vagy más néven Rapa Nui Chile partjaitól 3500 kilométerre található, és 1888-ban került a latin-amerikai ország tulajdonába, ám lakói csak 1966-ban kaptak chilei állampolgárságot.

A terepbejárás során készített tudományos dokumentumfilmet a chilei tévében mutatják majd be, illetve annak rövidebb változatát júniusban a National Geographic Channel is leadta, Easter Island Underground címmel.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!