2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az oroszok majdnem megelőzték az amerikaiakat a Holdon

2009. július 6. 09:16 The Daily Telegraph, The Independent

1969-ben egy orosz űrszonda is megpróbált eljutni a Holdra, ám az Apollo-11-et nem sikerült megelőzni - derül ki azokból a korábban ismeretlen rádióadásokból, amelyeket most tettek közzé.

1969 júliusában az angliai cheshire-i Jodrell Bank Csillagvizsgálóban az éppen Holdraszálláshoz készülődő amerikai űrhajósok rádióadásait követték. A csoportban volt Sir Bernard Lovell csillagász is, aki társaival együtt figyelt fel a Luna 15-ös űrszondára, amely kőzetet és talajmintákat gyűjtött volna a Holdon, majd az amerikai küldetés előtt elsőként tért volna vissza a Földre.Lovell rádióteleszkópjának adatai azonban feledésbe merültek - pedig ezekből kiderül, hogy az orosz egységet az Apollo előtt három nappal lőtték fel az űrbe, és július 21-én 15:50-kor szállt le a Holdra – azaz csapódott be az égitest felszínébe, alig pár órával az amerikaiak kilövése előtt. A most közétett felvételen egyértelműen hallatszik, ahogy Lovell végig kommentálja a szonda útját, majd a Luna 15-ös pályamódosításáról is beszámol.

A szakember egyszer csak észreveszi, hogy az orosz egység röppályája megváltozik, és egyre közelebb kerül az amerikaiak tervezett leszállóhelyéhez, majd „egy jól értesült moszkvai forrásra" hivatkozva azt mondja, hogy a Luna 15 leszálláshoz készülődik. Az irányítóteremben ekkor kiáltozás hallatszik: „leszáll” illetve „túl gyorsan fog leszállni”, majd később azt is követhetjük, hogy miként borzadtak el a vezérlőteremben a Luna-15-ös pusztulásakor.

A szakemberek számításai alapján nem túl valószínű, hogy az oroszok győzhettek volna ebben a versengésben: a Luna 15 ugyanis ha sikeresen le is szállt volna a Holdon, és el is indult volna vissza, túl lassú volt, így nem tudott volna Armstrongék előtt visszaérni a Földre.

A felvételt a Holdraszállás közelgő 40. évfordulója alkalmából tették közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár