2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leonardo hamisíthatta a torinói leplet

2009. július 2. 09:23 MTI, The Daily Telegraph

A híres torinói lepel Leonardo da Vinci (1452-1519) hamisítványa lehet, aki kezdetleges fotográfiai módszerekkel saját arcvonásait örökítette meg rajta - derül ki egy brit dokumentumfilmből.

A világ leghíresebb keresztény ereklyéjének szénizotópos kormeghatározása révén 1988-ban az derült ki, hogy valójában a középkorban, az 1260 és 1390 közötti időszakban készülhetett (erről azonban nemrég állította a tesztek egyik résztvevője, hogy szennyezett mintával dolgoztak, azaz eredményik hiteltelenek). Lillian Schwartz amerikai komputergrafikus, aki az 1980-as években szerzett nemzetközi ismertséget, amikor Mona Lisa mosolyában Leonardo da Vinci arcvonásait vélte elfedezni, most számítógépes elemzéssel a torinói lepellel vetette egybe a művész portréját.

Lillian Schwartz szerint, aki vizsgálatairól a Channel Five brit tévécsatorna tegnap este bemutatott dokumentumfilmjében számolt be, a művész a camera obscura, azaz sötétkamera vagy lyukkamera segítségével vetíthette arcvonásait a vászonra. A dokumentumfilm szerint a vásznat rámára feszítették az elsötétített szobában, s ezüstszulfátot vittek a felületére - ez a fényérzékeny vegyszer már ismert volt a 15. századi Itáliában. A művész elkészítette az arcvonásait viselő szoborfejet. Amikor a napsugarak áthatoltak a falon lévő lyukban elhelyezett lencsén, az útjukba eső szoborfejről da Vinci arcvonásai leképződtek a vásznon, "beleégtek" az ezüstszulfátnak köszönhetően.

Lynn Picknett író és kutató szerint, aki hosszú ideje igyekszik megfejteni a torinói lepel rejtélyét, csak olyan személy lehetett a hamisító, aki anatómiai ismeretekkel rendelkezett, s olyan technológia birtokában volt, amellyel a 20. századig mindenkit lóvá tehetett.

Nicholas Allen, a dél-afrikai Nelson Mandela Metropolitan Egyetem művészettörténész-professzora szerint további vizsgálatokat kellene végezni, hátha sikerül kimutatni az ezüstszulfát nyomait a leplen. "A torinói leplen egy emberi lényről készült 'fényképfelvétel' negatívja látható. Amennyiben lefényképezzük, pozitív fényképeket kapunk, vagyis a torinói lepel negatívként funkcionált. Ez önmagában is arra utal, hogy fényképészetileg készült a torinói lepel" - magyarázta Nicholas Allen.

A film szerint Leonardo da Vinci azért készítette "fényképfelvételét", hogy ezzel helyettesítsen egy korábbi, gyatrább minőségű hamisítványt, amely 1453-ban került a Savoya-ház birtokába, s ötven évre eltűnt a nyilvánosság elől. Amikor ismét láthatóvá vált, mindenki eredeti relikviának hitte. A szakemberek szerint viszont a művész meggyőző hamisítványa volt.

Larissa Tracy, a virginiai Longwood Egyetem professzora szerint Leonardo da Vinci rendelkezett az ehhez szükséges tudással. Eleget tudott az emberi test felépítéséről, a vázizomzatról, ahogy technikailag is képes volt a feladat kivitelezésére. "Ha valaki egyáltalán képes volt camera obscurát előállítani, s működtetni az egyszerű optikai eszközt, az Leonardo da Vinci lehetett" - hangsúlyozta Larissa Tracy.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!