Hitler elfeledett szövetségesei

Középkori vár maradványai Temesvár belvárosában

2009. május 29. 08:28 MTI

Középkori vár maradványait találták meg a romániai Bánsági Történelmi Múzeum régészei Temesvár belvárosában. A középkori kastély központi tornya a 14-15. században, Károly Róbert uralkodása idején épülhetett.


A szakemberek véletlenül bukkantak rá az értékes leletre, eredetileg egy középkori kutat kerestek, amelynek létezését a rádióhullámok jelezték - írja a Krónika című kolozsvári napilap hírportálja.

A feltárás eredményeiről szintén beszámoló Nyugati Jelen című, Aradon megjelenő lap híradásából kiderül, hogy 2008 óta folynak a Temesvár központjában álló Hunyadi kastély megerősítési és restaurálási munkálatai. Ezzel párhuzamosan régészeti feltárások is kezdődtek a kastély falain kívül-belül. A kastélyudvaron zajló ásatásokon egy eddig ismeretlen, középkori belső torony maradványainak érdekessége, hogy a középkori metszeteken sem lehetett eddig találkozni vele. A föld alól egy kőből faragott gótikus kapu darabjai is előkerültek.

Dan Ciubotariu, a Bánsági Történelmi Múzeum igazgatója szerint az ostrom idején végső menedékként használt belső torony és a többi középkori lelet az utóbbi két év legjelentősebb középkori felfedezése Románia területén.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!